söndag 28 april 2024

inloggad som

Över 200 coronaprojekt i regionen

|  
|  

Sedan våren har mer än 200 forskningsprojekt kopplade till coronavirus ägt rum på sjukhus och universitet i Medicon Valley. Dessutom arbetar flera företag i regionen just nu med corona-projekt, antingen tillsammans med universiteten eller i egna projekt. 

Detta framgår av rapporten ”State of Medicon Valley 2020 – An analysis of Life Science in Greater Copenhagen” som publiceras i dag på Medicon Valley Alliances virtuella årsmöte i Köpenhamn. Rapporten visar, enligt MVA:s direktör Petter Hartman, behovet av ökad kunskapsdelning som finns. 

Har MVA planer på att samla upp corona-initiativen i någon form av listor för översikt – och kommer MVA att vara en brobyggare mellan projekten?

– Tempot just nu är enormt högt och projekten ökar i takt med att finansieringen i allt högre grad riktas mot covid-19-relaterade insatser. Så en sådan översikt är svår att hålla aktuell. Men självklart finns det anledning att dela våra erfarenheter och lärdomar på tvärs, inte bara mellan regionens forskare, säger Petter Hartman.

Hälso- och sjukvården är enligt Hartman ett annat område där man skulle kunna titta närmre på när det kommer till samarbeten för att öka effektiviteten och kunskapen.

– Även erfarenheterna från hälso- och sjukvården skulle vara mycket värdefullt att samla upp med målet att skapa en gemensam plan för hur kriser ska hanteras. Detta är naturligtvis något vi på MVA kommer att ta upp med representanter från både universiteten och regionerna. 

Bland verksamheterna som tas upp i rapporten finns Köpenhamnsföretaget Union Therapeutics, som har kliniska studier igång av en optimerad saltlösning som behandling, och Lundaföretaget Viraspec, som utvecklar ett nytt coronatest. Nämns gör även danska Bavarian Nordic, AGC Biologies som tillsammans med forskare vid Köpenhamns universitet samt holländska och tyska universitet utvecklar ett vaccin.

Keld Broksø

Sedan våren har mer än 200 forskningsprojekt kopplade till coronavirus ägt rum på sjukhus och universitet i Medicon Valley. Dessutom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.