söndag 28 april 2024

inloggad som

Nya MVA-chefen ska konkurrera med Stockholm

Den första november tillträder Anette Steenberg som vd för den dansk-svenska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance. Högst på hennes agenda står att attrahera arbetskraft i konkurrens med andra europeiska life science-regioner. 

– Den närmaste konkurrenten är Stockholmsregionen, sedan Amsterdam och London-Oxford. Vi kanske kan slå dem via talangmässor och en flexibel modell. Det handlar om bra jobb och om att vår region är attraktiv med stor säkerhet, balans mellan arbete och privatliv, bra kollektivtrafik med mera.  

Hur ska MVA under din ledning driva på för att locka mer kvalificerad arbetskraft? 

Genom att påminna politikerna om utmaningarna och attrahera arbetskraft till våra projekt, genom till exempel doktorand- och postdoc-platser. För att göra detta måste vi utbilda fler i gemensamma projekt så att talangpoolen blir större. 

Vilka är de vanliga problemen i att skapa sammanhållning för företag i MVA? 

– Mobilitet av arbetskraft. Där är vi inte konkurrenter, utan har samma utmaningar över sundet med restriktioner och skatter. Vi måste bland annat få en smidigare skattemässig hantering av distansarbete. Och bli bättre på delning av hälsodata till kliniska studier över sundet, samt få en större patientmobilitet. 

Du blir vd när bristen på samordning av covid 19-restriktioner sätter käppar i hjulet för Öresundssamarbetet. Hur återställs förtroendet?

– Nordiska ministerkonferensen om omstarten för bland annat dansk-svenska samarbeten handlade i grunden om bättre kommunikation. MVA kommer att bidra till det upprätthålls, så vi löser arbetskraftens mobilitet och problem med bland annat skatter som visat sig under covid-19

Vilka blir MVAs fokusområden under din ledning? 

– Vi satsar fortsatt på ReproUnion-samarbetet mot infertilitet, diabetesprojektet, samarbeten kring kardiovaskulära sjukdomar och cancer samt mikrobiom-projektet. Om vi ska satsa på något nytt så skulle det kunna vara vårdinnovation och digitalisering. Vi är bra på hälsodata i Norden och vi behöver bli bättre på datadelning och kliniska prövningar över sundet. 

Anette Steenberg var tidigare anställd vid danska utrikesdepartementet och senast investeringsdirektör på Copenhagen Capacity med life science, investeringsattraktion och regional utveckling som fokus. Hon tar nu över efter Petter Hartman, som är ny chef för Medicon Village Innovation i Lund.

Keld Broksø

Den första november tillträder Anette Steenberg som vd för den dansk-svenska klusterorganisationen Medicon Valley Alliance. Högst på hennes agenda står […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.