lördag 4 maj 2024

inloggad som

Danmark och Sverige blir allt mer innovativa

Danska patentansökningar till Europeiska patentmyndigheten (EPO) ökade med 14,4 procent under 2018. Det är den största ökningen av patentansökningar bland EPO:s 28 medlemsländer.

Även för Sverige går det bra. Antalet svenska patentansökningar till EPO ökade under 2018 med 7,1 procent, vilket motsvarar den största ökningen av svenska patentansökningar på nio år.

– De starka siffrorna för andra året i rad vittnar om Sveriges innovationskraft, uppger EPO:s chef António Campinos i organisationens årsrapport som presenteras i dag.

Båda länder ligger långt över EU-genomsnittet på 3,8 procent i ökade patentansökningar. Region Hovedstaden står ensamt i centrum för majoriteten av de danska patentansökningarna, och placerar sig därmed som tolfte bästa europeiska region för patentansökningar. Det är två placeringar bättre än förra året.

– En sådan ökning av patentansökningar är ett bevis på Danmarks innovativa styrka och danska företags klara strategi om att skydda sitt forsknings- och utvecklingsarbete juridiskt, säger António Campinos.

Totalt placerar sig Danmark som tredje mest innovativa land mätt i antal patentansökningar per capita, efter Nederländerna och Schweiz. Sverige och Tyskland ligger tätt efter Danmark på fjärde respektive femte plats.

Danska företag och uppfinnare skickade totalt in 2.390 patentansökningar till EPO förra året, vilket är nytt rekord och andra året i rad som landet uppnår en tvåsiffrig procentuell ökning. De tre kategorier med flest danska patentansökningar var motorer, bioteknik och medicinteknik. Även inom läkemedel var ansökningarna många och toppades av storkoncernerna Novozymes, Vestas och Novo Nordisk.

Keld Broksø

Danska patentansökningar till Europeiska patentmyndigheten (EPO) ökade med 14,4 procent under 2018. Det är den största ökningen av patentansökningar bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.