lördag 4 maj 2024

inloggad som

Öresundsregionens innovationskraft toppar Europa

|  

Under morgonen kom Europeiska patentverket (EPO) med resultatet över de europeiska ländernas innovationskraft – mätt genom antalet patentansökningar under pandemin 2020. Den goda nyheten är att nivån är densamma: Sverige respektive Danmark är nummer två och tre på topp-30. 

Mätningen görs på antalet patentansökningar per en miljon invånare. Här leder Schweiz med 966 ansökningar, Sverige är nummer två med ett rekord på 434 ansökningar tätt följt av Danmark med 410 ansökningar. Nederländerna och Finland kommer på plats fyra och fem med 369 respektive 340 ansökningar.

Det är anmärkningsvärt att Sveriges totala antal patentansökningar trots pandemin har ökat med 0,6 procent till 4.423, medan Danmark har minskat något med 0,5 procent till totalt 2.404 ansökningar. De svenska framstegen ses särskilt inom transport- och medicinteknik. Stockholm dominerar och Ericsson klättrar upp till en femte plats bland företagen med flest patentansökningar hos EPO.

I Danmark är huvudstadsregionen ledande med nästan 60 procent av de danska patentansökningarna. Speciellt medicinteknik och läkemedelsinnovationer visar stark tillväxt. Med 121 ansökningar var Novozymes fortfarande Danmarks mest aktiva patentsökande, trots en minskning på 22 procent.

Keld Broksø

Under morgonen kom Europeiska patentverket (EPO) med resultatet över de europeiska ländernas innovationskraft – mätt genom antalet patentansökningar under pandemin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.