måndag 29 april 2024

inloggad som

Novo Nordisk bygger fetma-app med Region Skåne

Region Skåne är i färd med att ta fram en app som ska hjälpa patienter till livsstilsförändringar i samband med att de behandlas med Novo Nordisks nya läkemedel mot fetma. Projektet sker i samarbete med den danska läkemedelsjätten.

Bakgrunden är att Köpenhamnsbaserade Novo Nordisk håller på att rulla ut sitt första fetmaläkemedel, Saxenda, världen över.

– Studier visar att viktreduktionen med läkemedlet är 5-10 procent. Med syfte att uppnå långvarig effekt samarbetar vi med Region Skåne som ska ta fram en app, säger tillförordnade vd:n för svenska dotterbolaget Novo Nordisk Scandinavia, Niels Abel Bonde.

Det är Enheten för läkemedelsstyrning inom Region Skåne som håller i projektet, som än så länge är i uppstartsfas. Appen blir klar under nästa år, uppger Ulf Malmqvist på Region Skåne.

– Patienten får stöd genom att bli påmind att ta sin medicin, rapportera biverkningar och vikt, minska kaloriintaget, motionera och så vidare. Vi kan också samla data för att följa upp effekterna, säger han.

Det senare är något som Region Skåne i dag gör genom enkäter eller läkarbesök då nya läkemedel införs. Tanken är att följa effekterna under en längre tid och på en större population än vad som varit möjligt under de kliniska testerna i samband med läkemedlets utveckling.

– Andra läkemedel som tidigare använts vid fetma har inte haft god effekt. Dessutom är tanken inte att patienten ska behöva använda medicinen livet ut, utan ska upprätthålla sin nya vikt genom livsstilsförändringar, säger Ulf Malmqvist.

Novo Nordisk Scandinavia är svenskt dotterbolag med 70 anställda varav 40 i Malmö. Primärt sysslar de med marknadsföring och olika säljfunktioner. Dessutom hanterar de moderbolagets kliniska studier i Sverige och utbildningar inom vården. Omsättningen i Sverige är 700 miljoner kronor. Hela koncernen, med säte i Köpenhamn, har 42.000 anställda och omsätter runt 107 miljarder danska kronor per år. Bolaget har stor andel av världsmarknaden för läkemedel inom terapiområdena diabetes och hemofili.

Elisabet Ottosson

Region Skåne är i färd med att ta fram en app som ska hjälpa patienter till livsstilsförändringar i samband med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.