lördag 27 april 2024

inloggad som

Kö för kliniska studier efter covid-stopp…

|  
|  

Region Skåne beslutade tidigt i våras att stoppa alla kliniska studier som inte var covid-19-relaterade eller som var en del i patienters behandling. Nu har regionen släppt på bromsen.

Syftet med stoppet var att frigöra läkar- och sjuksköterskeresurser samt att spara sjukhusutrustning inför en hotande hög belastning av covid-19-patienter.

– Pandemin blev inte som vi trodde från början i Skåne. För en månad sedan togs beslutet att återstarta de tidigare stoppade studierna – efter ansökan för att säkerställa att det finns resurser till dem nu, säger Ulf Malmqvist, chef för södra delen av Kliniska Studier Sverige där regionerna Skåne, Blekinge, Kronoberg och Halland ingår.

Kliniska Studier Sverige är en nationell organisation som förenklar och utvecklar arbetet med just kliniska studier. Sedan nystarten har 80 kliniska studier med Region Skåne som huvudman startat igen och ytterligare 20 väntar på beslut. Regionstyrelsen inrättade också en ny prioriteringskommittée, som ska besluta om vilka covid-19-relaterade studier som får startas.

– Vi måste prioritera vilka studier som ska köras för att kunna köra i mål, det är brist på patienter, säger Ulf Malmqvist.

Just nu pågår 30 covid-19-studier på patienter med Region Skåne som huvudman samt 15-20 studier på Lunds universitet som utförs på data från register och enkäter. Normalt brukar, grovt uppskattat, 400-500 studier pågå samtidigt inom Skånes Universitetssjukhus med olika huvudmän, enligt Ulf Malmqvist.

Elisabet Ottosson

Region Skåne beslutade tidigt i våras att stoppa alla kliniska studier som inte var covid-19-relaterade eller som var en del […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.