söndag 19 maj 2024

inloggad som

Inga fler Öresundsrapporter tack — de dödar lusten

Kort sagt: OECD presenterade för ett par veckor sedan en ny rapport i Folketinget om Öresundsregionen. Medan reaktionerna puttrar runt oss, är det läge för en helt annan reflektion: Har vi nytta av fler påkostade rapporter, utstansade av tjänstvilliga specialkonsulter?
Nej, jag tror inte det. Vid detta laget kan vi melodin om regionens stora potential. Rapporterna ger inget nytt.
Nyheter blir det först när vi får se handling.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Det var ett fint möte med god stämning. Region Skåne och Medicon Valley Alliance hade bjudit in till ett ”unikt” seminarium på Christiansborg. Höjdpunkten var då Claire Nauwealers från OECD presenterade en välvuxen rapport om Öresundsregionen.

Men att döma av hur brått det var att twittra, facebooka och skicka perifera sms — samt avsaknaden av intresserade frågor på plats — var innehållet ganska intetsägande. Känslan var påtaglig av att vi hört det förut, om än i annan förpackning.

Det var inte den engagerade Claire Nauwealers fel. Det var heller inte arrangörernas eller publikens fel. Nej, skulden låg i den villfarelse hela Öresundregionens etablissemang har om att lösningen på existerande och redan kända problem är fler dyra rapporter.

Ett litet exempel: Under 2010 kom Øresundskomiteen med en högprofilerad vision för Öresundsregionen. Den hette ÖRUS och innehöll många bra idéer — men mycket lite konkret handling. Nu kom en ny rapport från OECD. Som en av kritikpunkterna konstaterar samarbetsorganisationen att man med ÖRUS har en vision — men ännu inte en gemensam implementeringsstrategi.

Översatt från diplomat- och ekonomspråk betyder det följande:

Det har inte hänt ett dugg!

ÖRUS utmålade visionen fram till år 2020. Klockan tickar nu, det är bara sex år kvar för att få saker att ske. Men OECD konstaterade också, som Rapidus tidigare rapporterat, att integrationen stagnerar. Till och med ser det ut som en liten tillbakagång.

Claire Nauwealers lyfte en viktig poäng för att vända denna utveckling. Hon och OECD efterlyser mer engagemang i Øresundskomiteen från statliga auktoriteter och näringslivet. Under lång tid har de politiska ledarna i Malmö och Köpenhamn haft en revitalisering av Komiteen på önskelistan, så det var alltså heller ingen nyhet, men väl ett understrykande av en viktig problematik som drunknat i rapporter och prat.

Har det då något värde att nu också OECD efterlyser en Öresundsidentitet och ett externt varumärke? Eller är denna rapport ytterligare en för de dammiga arkivhyllorna?

Jag slår vad om två vitaminfattiga, skånska mellanöl att om man mäter hur många centrala Öresundsaktörer som faktiskt har läst samtliga 59 sidor från OECD så skulle läsarantalet knappt överstiga det för referatet från årsmötet i Farums Frimärkesklubb.

Det är tragiskt.

Det hela står ju i rapporten, klart för implementering. Om nu någon orkade. Men återupprepningen av redan kända budskap knäcker motivation, lust och engagemang — som faktiskt var det kitt som fogade samman Själland och Skåne inför broöppningen år 2000.

Var då träffen i Folketinget meningslös?

Nej, då. Så fort någon gick åt det konkreta hållet släppte åhörarna sina mobiltelefoner och vässade öronen.

Politiska tungviktaren Bertel Haarder utgjorde ett gott exempel på att den som blir konkret också får uppmärksamhet. Som ordförande för Nordiska Rådet (och tidigare bland annat hälsominister) föreslog Haarder en gemensam ingång för läkemedelsindustrin till kliniska försök i Danmark och Sverige, samt en arbetsdelning mellan länderna på universitet och sjukhus.

Now we’re talking!

Bertel Haarder lyfter ett konkret ämne med enorma perspektiv som ensamt kunde ha fyllt ett helt seminarium, med potential för att det faktiskt skulle ske något på just det området. Det skulle gagna sjukhusväsendena, forskningen och inte minst näringslivet på båda sidor Sundet.

Och det skulle gagna engagemanget.

Förslaget är ett bra exempel på att det inte är helhetsbilden vi saknar. Idag saknar vi istället konkret fokus på de områden där vi kan göra skillnad. Får vi inte det kommer vi duka under av rapporternas tyranni.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: OECD presenterade för ett par veckor sedan en ny rapport i Folketinget om Öresundsregionen. Medan reaktionerna puttrar runt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]