tisdag 5 december 2023

inloggad som

Ikväll smäller det — ännu en vinnare ska koras

Kristian analys2Kort sagt: Ikväll utser vi Årets Rapidusföretag, för trettonde gången i ordningen. Priset går till ett innovativt bolag som lyckats utöver det vanliga. Inför ceremonin bjuder vi på en kort exposé över läget för tidigare års vinnare, bland dem QlikTech, CellaVision och TAT.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Kvällens jubileumsfest med Årets Rapidusföretag, vårt eget framåtblickande svar på Oscarsgalan, handlar om att lyfta fram de vassaste idéerna som håller på att formas till växande affärer.

Det som gör priset så unikt är att juryn lägger mer vikt vid möjligheter, än vad som uppnåtts i de ekonomiska tabellerna fram till i dag.

Därför är det extra kul att konstatera att det går riktigt bra för många av de tidigare årens vinnare. Tillsammans sysselsätter de en bit över 2.000 personer.

CellaVision, Lund (2001)
Den allra första pristagaren. Sysslar med bildbaserad analys av blod och andra kroppsvätskor. Bolaget tog många år på sig att nå lönsamhet, men nu växer verksamheten även om den världsekonomiska krisen satt sina spår. Målet är 15 procents tillväxt i snitt per år, 2013 landade takten på 5-7 procent som en effekt av utbredda sparkrav i offentlig sektor. Har knappt 70 anställda. Vd är Yvonne Mårtensson.

IO Interactive, Köpenhamn (2002)
Ligger bakom det storsäljande datorspelet Hitman, som även blev film 2007. Ägs sedan 2009 av japanska Square Enix, men IO Interactive lever kvar som egen studio i Köpenhamn. Har vid sidan av Hitman haft framgångar med Kane & Lynch, men ifjol koncentrerades verksamheten på Hitman-serien och runt hälften av de 200 anställda fick gå.

Jolife, Lund (2003)
Har utvecklat hjärtmassagemaskinen Lucas. Köptes 2011 upp av amerikanska Physio Control. Försäljningen tickar uppåt för Lucas, som markant ska förbättra chanserna till överlevnad vid plötsligt hjärtstopp. Främsta tillväxten sker i USA och senaste räkenskapsåret omsatte Jolife 120 miljoner kronor. Verksamheten sysselsätter närmare 20 anställda på Ideon i Lund. Vd är Erik von Schenck.

QlikTech, Lund (2004)
När QlikTech blev årets företag hos Rapidus omsatte verksamheten 100 miljoner kronor. I dag ligger försäljningen på 3 miljarder. Mjukvarubolaget har flyttat huvudkontoret till USA och blivit en vinnare både på Nasdaq och hos sina gamla investerare som cashat ut mångmiljonbelopp på resan. QlikTech sysselsätter 1.700 anställda, varav cirka 300 på utvecklingsavdelningen i Lund där man fortfarande växer. Vd är Lars Björk.

TAT, Malmö (2005)
Som så många andra framgångsrika innovationsbolag blev TAT — The Astonishing Tribe uppköpt av en multinationell jätte. I slutet av 2010 lade kanadensiska Blackberry upp ett bud och förvandlade TAT till en av många koncernfilialer. Malmöföretagets magnifika användargränssnitt har emellertid inte lyckats vända den negativa utvecklingen för Blackberry. I november kom ett nytt sparpaket som berörde ett 20-tal tjänster i Malmö, av totalt 200.

Kapow Technologies, Köpenhamn (2006)
Arbetar med mjukvara för automatisk sammanställning av data från olika webbplatser, så kallade mashup-lösningar. Köptes nu i augusti upp av amerikanska Kofax i en affär värd 300 miljoner kronor. Enligt uppgift ska Kapow ha omsatt 111 miljoner danska kronor, men aldrig lyckats nå vinst på nedersta raden.

Lyyn, Lund (2007)
Har heller inte lyckats få fart på affärerna. Sitter på en mjukvara för realtidsförbättring av otydliga videobilder. Användningsområde är exempelvis undervattenskameror och övervakningsutrustning för sikt i dimma. En app till iPhone är på gång. Vd sedan ifjol är Björn Serving.

Bonesupport, Lund (2008)
Växer i det tysta med sin produkt; injicerbart bensubstitut. Har haft svårt att ta sig igenom de krävande regelverk som omger hälsobranschen. Sysselsätter cirka 30 medarbetare i Lund, men har globala ambitioner och brände senaste räkenskapsåret 86 miljoner kronor. Vd sedan 2011 är amerikanen Lloyd Diamond, med tung erfarenhet från medicinteknikbranschen.

Illusion Labs, Malmö (2009)
Blev ett av Sveriges första riktigt framgångsrika app-bolag. Var med redan från start i Apples appstore, och har efter succéer som Labyrinth och Touchgrind fortsatt utveckla spel i kvalitetssegmentet. Sysselsätter nio personer och omsätter över 20 miljoner på årsbasis, med goda vinstmarginaler. Släppte under fjolåret Touchgrind Skate 2. Grundare är Andreas Alptun och Carl Loodberg.

Cognimatics, Lund (2010)
Spjutspetsutvecklare av intelligens för att analysera innehåll i bildströmmar. Har inte gjort så mycket väsen av sig senaste åren, trots att försäljningen stadigt tickat uppåt. Gjorde senaste räkenskapsåret 13 miljoner i omsättning med en vinst på 3 miljoner. Tekniken används bland annat för att räkna besökare vid inpassering i varuhus världen över. Vd är Rikard Berthilsson.

Neo Technology, Malmö (2011)
Flyttade för ett par år sedan huvudkontoret från Minc till Silicon Valley. Har tagit en världsledande position inom området grafdatabaser, baserade på öppen källkod. Kvar i Malmö finns en utvecklingsavdelning. Bolaget har ett 40-tal anställda och tar löpande nya kunder. Bland de befintliga märks Cisco och HP. Vd är Emil Eifrém.

Camurus, Lund (2012)
Landade nu i september ett guldkantat avtal med schweiziska Novartis. Efter forskningsframgångar säljer Camurus licensrättigheterna till en läkemedelskandidat för behandling av akromegali och cancersjukdomar, som en följd av det optionsavtal som upprättades mellan parterna 2011. Affären ger Camurus muskler att ta sin övriga forskning vidare. Under 2013 har bolaget nyanställt och är i dag cirka 40 medarbetare. Vd är Fredrik Tiberg.

Så vem vinner ikväll? Det vet vi om några timmar.

I juryn för årets Rapidusföretag sitter styrelseproffset Charlotta Falvin, strategirådgivaren Björn H. Lindbäck, Malmö högskolas vice rektor Charlotte Ahlgren Moritz samt Rapidus grundare Jan Wifstrand och chefredaktör Kristian Svensson.

Bedömningen görs utifrån följande kriterier:

* Idéhöjd. Löser erbjudandet ett verkligt problem? Hur unik är idén? Finns patent bakom produkten/tjänsten?

* Innovationskraft. Vilken förmåga har företaget att driva en kommersialisering av sin uppfinning?

* Strategi. Hur ser marknaden ut och hur positionerar sig bolaget? Vilken erfarenhet har ledningen?

* Ekonomisk plattform. Finns utvecklings- och expansionsmedel? I vilken utsträckning bidrar ägarna med ”smart” kapital? Hur utvecklas ekonomin över tid?

 

Kort sagt: Ikväll utser vi Årets Rapidusföretag, för trettonde gången i ordningen. Priset går till ett innovativt bolag som lyckats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.