QPharma blir Sever Pharma Solutions

Malmöbolaget QPharma har bytt namn till Sever Pharma Solutions och marknadsförs nu gemensamt, med tjänster inom utveckling och produktion av läkemedel, tillsammans med två andra bolag. Dessa är nederländska Disphar International, som sedan tidigare ägs av QPharma, och nyförvärvet Foster Delivery Science från USA.

– Foster Delivery Science är en trevlig expansion inom ett teknikområde som vi redan är bra på. Det ger oss både en footprint på den amerikanska marknaden och framtida möjligheter att expandera med en ny fabrik då bolaget ligger på en stor tomt. Köpet är i linje med att vi ska bli en global kontraktsutvecklingsorganisation och kontraktsproducent, säger Kenneth Stokholm, vd för Malmöenheten och chef för hela bolagsgruppen Sever Pharma Solutions.

Alla tre bolag arbetar uteslutande med kunduppdrag och är specialiserade på system för kontrollerat frisläppande av läkemedel. Foster Delivery Science tillverkar till exempel ögonimplantat, 2-3 millimeter långa behållare som injiceras i ögonen och långsamt släpper ut högpotenta läkemedel mot ögonsjukdomar.

Du har tidigare berättat att ni behöver expandera med ytterligare produktionskapacitet. Hur ser planerna ut?

– Det lutar åt att vi utökar forskning och utveckling här i Malmö och bygger en ny tillverkningsenhet i USA. Vi har en stor utmaning i att hitta rätt teknisk kompetens inom vårt område. Jag tror att det är lite enklare vid vår amerikanska sajt, säger Kenneth Stokholm.

Sever har nära 300 anställda och är ett av många bolag som ägs av Frederik Paulsen Jr, son till Ferringgrundaren Frederik Paulsen Sr. Han var tidigare även enda ägaren av Malmöbaserade Polypeptide.

Polypeptide Group börsnoterades i Schweiz förra året, finns det liknande planer för er?

– Vi undersöker möjligheterna att antingen börsnoteras eller säljas. Polypeptide Group är det första av Frederik Paulsens bolag som börsnoterats och för många år sedan sålde han Rechon i Limhamn, säger Kenneth Stokholm.

Elisabet Ottosson

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: