BrainLit delar patent för virusdödare

BrainLit väcker liv i en nedgrävd del av patentportföljen för ett UV-ljussystem som kan döda virus och bakterier. Lundabolaget söker nu efter partner i USA som snabbt kan få ut produkten på den globala marknaden.

– Vi brukar uttrycka oss i termer att skapa hälsosamma miljöer med hjälp av ljus. Men 2017 lämnade vi in en patentansökan för en kombination av hälsosamt ljus och UVC-strålar som är ohälsosamt för virus och bakterier. Vi trodde i vår vildaste fantasi inte att vi skulle ha någon nytta av det men tyvärr har verkligheten hunnit ikapp oss, säger Niclas Olsson, vd på BrainLit.

Ultraviolett ljus delas in i olika kategorier beroende på våglängd och UVC-strålarna, som BrainLit använder, är de med kortast våglängd. Att UVC-ljus kan döda virus och bakterier är ingen nyhet. Inte heller att det är skadligt för människor.

Därför ska BrainLits nygamla system bara aktiveras det där det är säkert, genom att exempelvis känna av var det är folktomt. Niclas Olsson nämner bland annat hotellreceptioner, tågstationer och sjukhus som verksamheter som kan ha användning för ljussystemet för att desinficera och minska coronavirusets smittorisk.

– Vi kan belysa ett rum, eller delar av ett rum, enligt ett protokoll utan att störa verksamheten. Det är framför allt det som väckt ett enormt intresse i Nordamerika. Vi söker nu efter ett nytt hem för vår teknologi och är beredda att dela med oss av våra patent med någon som kan nå marknaden snabbt. Vi vill inte profitera på krisen och har flera pågående diskussioner i USA med riktigt stora aktörer. Sannolikt har vi något klart i närtid, säger han.

Emiliano Strauss

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: