torsdag 28 mars 2024

inloggad som

BrainLit delar patent för virusdödare

|  
|  

BrainLit väcker liv i en nedgrävd del av patentportföljen för ett UV-ljussystem som kan döda virus och bakterier. Lundabolaget söker nu efter partner i USA som snabbt kan få ut produkten på den globala marknaden.

– Vi brukar uttrycka oss i termer att skapa hälsosamma miljöer med hjälp av ljus. Men 2017 lämnade vi in en patentansökan för en kombination av hälsosamt ljus och UVC-strålar som är ohälsosamt för virus och bakterier. Vi trodde i vår vildaste fantasi inte att vi skulle ha någon nytta av det men tyvärr har verkligheten hunnit ikapp oss, säger Niclas Olsson, vd på BrainLit.

Ultraviolett ljus delas in i olika kategorier beroende på våglängd och UVC-strålarna, som BrainLit använder, är de med kortast våglängd. Att UVC-ljus kan döda virus och bakterier är ingen nyhet. Inte heller att det är skadligt för människor.

Därför ska BrainLits nygamla system bara aktiveras det där det är säkert, genom att exempelvis känna av var det är folktomt. Niclas Olsson nämner bland annat hotellreceptioner, tågstationer och sjukhus som verksamheter som kan ha användning för ljussystemet för att desinficera och minska coronavirusets smittorisk.

– Vi kan belysa ett rum, eller delar av ett rum, enligt ett protokoll utan att störa verksamheten. Det är framför allt det som väckt ett enormt intresse i Nordamerika. Vi söker nu efter ett nytt hem för vår teknologi och är beredda att dela med oss av våra patent med någon som kan nå marknaden snabbt. Vi vill inte profitera på krisen och har flera pågående diskussioner i USA med riktigt stora aktörer. Sannolikt har vi något klart i närtid, säger han.

Emiliano Strauss

BrainLit väcker liv i en nedgrävd del av patentportföljen för ett UV-ljussystem som kan döda virus och bakterier. Lundabolaget söker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]