fredag 22 november 2024

inloggad som

Regionala initiativ lyfter pressat entreprenörskap

Kort sagt: Konjunktursvackan har slagit hårt mot innovationer och entreprenörskap. Statistiken ser dyster ut på många håll, men det finns initiativ som bådar gott och faktiskt kan lyfta utvecklingen.

Av Kristian Svensson

Så här nästan ett och ett halvt år efter att finanskrisen kopplade grepp på världsekonomin fortsätter antalet företag i Skåne att minska. Det är de enskilda firmorna som försvinner snabbare än snö smälter i vårvärme.

Sedan september 2008 har var tredje egenföretagare tvingats kasta in handduken.

Samtidigt har aktiebolagen i Skåne ökat med ett par tusen, till nära 44.000, enligt statistik från Bolagsverket. Det låter som en stark utveckling, men uppgången ligger helt i linje med en trend som pågått sedan många år tillbaka.

En ganska utbredd förhoppning har varit att krisen i sig skulle medföra någon form av uppsving för entreprenörsandan. När fasta anställningar blir mer otrygga skulle fler våga satsa på en dröm om företagande. Några tecken på att detta skulle vara ett fenomen av vikt syns ännu inte.

Tvärtom. Svenskt Näringsliv gör en undersökning av företagsamheten genom att mäta antalet personer engagerade i bolag av olika slag. Bilden är nedslående. Andra halvåret i fjol sjönk andelen företagsamma svenskar.

När Rapidus nyligen gjorde en rundringning till företagsinkubatorerna i Öresundsregionen framkom bland annat att ett förväntat ökat inflöde av nya idéer hos Ideon Innovation hade uteblivit. Men det stod också klart att riskkapitalet i tidiga faser hade börjat röra på sig igen, jämfört med hur det var 2008.

Jag har i en tidigare snabbanalys uppmärksammat de senaste månadernas ökade aktivitet hos affärsänglar och mindre och regionala investmentbolag. Bara de senaste veckorna har Rapidus berättat om nytt kapital till bland annat IT-företaget Absalon och forskningsbolaget Lidds.

En satsning som börjat göra nytta här är Sydsvensk Entreprenörsfond. Tre investeringar har gjorts sedan december. Bakom fonden står bland andra Region Skåne och Innovationsbron.

Det senaste inom området är att Mats Lindoff, tidigare teknikchef på Sony Ericsson, hoppar av jobbet som innovationsdirektör på Lunds universitet för att dra igång en riskkapitalfond för mobila applikationer och tjänster.

Vilken effekt dessa satsningar får på sikt kan bara framtiden utvisa. I dag är i alla fall den finansiella situationen pressad för många utvecklingsbolag, så initiativen är välkomna.

De kärva tiderna har även gett avtryck i statistiken över patentansökningar. Patent är nära förknippat med innovationer, och inte heller här syns några direkta tecken på att nöden skulle vara uppfinningarnas moder.

Enligt siffror från World Intellectual Property Organization, som Awapatent sammanställt, rasade antalet internationella patentansökningar från svenska företag med elva procent i fjol. Nedgången är dubbelt så stor som genomsnittet i världen.

Tillsammans med USA tappade Sverige mest bland de patentintensiva länderna. Intressant är att Danmark i samma rapport faktiskt ökade fyra procent från 2008.

Visst kan det finnas jätteidéer bland patenten som registreras i dag. Google nämns ofta som exempel på storföretag som vuxit fram i kristider. Det finns säkert entreprenörer som triggas extra av svårigheter, men se upp för önsketänkande här, för en bred nedgång i forskningsinsatser är ett bekymmer i ett längre perspektiv.

Inom patentområdet är satsningen som Mobile Heights gör, tillsammans med bolag som Telia och Ericsson, mycket intressant. Via Mobile Heights Business Center började företagen i höstas dela ut patent till hugade entreprenörer, patent som annars legat i en byrålåda och samlat damm.

Detta är en konkret och vältajmad insats som kan få stor betydelse. Man kan fråga sig vad det egentligen gör om antalet patentansökningar i stort minskar, så länge som patenten som registrerats verkligen tas till vara och exploateras.

I morgon hålls en kapitalmarknadsdag för att entreprenörerna ska hitta finansiering till utvecklingsarbetet. Som respons på beskedet att AstraZeneca lägger ner i Lund har Teknopol, som står bakom Mobile Heights Business Center, också lanserat en liknande plan för life science-sektorn.

Detta uppmärksammades på Innovationsbaren i går kväll med priset ”Rapidus creddar”. Det återstår dock att se hur många drivna entreprenörer som finns inne på AstraZeneca i dag — och vilket kapital sådana uppstartsföretag kan resa.

På Ideon finslipas just nu planerna på Innovationernas hus, som ska samla hela innovationssystemet under ett och samma tak. Satsningarna börjar bli många och det behövs någon form av samordning för att få ut maximal effekt, även om var och en ökar förutsättningarna för att något gott för regionens entreprenörskap ska födas ur krisen.

Kort sagt: Konjunktursvackan har slagit hårt mot innovationer och entreprenörskap. Statistiken ser dyster ut på många håll, men det finns […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.