fredag 23 februari 2024

inloggad som

Referat: ”Det vore hälsosamt att tydliggöra vad staten vill med sitt ägande i Telia”

|  ,
|  

Årets andra Rapidusfrukost hölls på Hypergenes kontor, i före detta Kockumshögkvarteret Gängtappen i Malmö. På scenen grillades Telia Companys koncernchef, Johan Dennelind, av Jan Wifstrand om allt från riskerna med ökad centralisering till köpet av TV4 och synen på statligt ägande som grund för affärsmässig expansion.

Frågan om statligt ägande är särskilt aktuell med tanke på att riksdagens näringsutskott ska ta ställning till statens aktieinnehav i Telia Company just i dag.

Vad tycker då Teliachefen om detta?

– Egentligen ska jag som koncernchef inte kommentera detta. När aktieägare frågar mig vad staten vill med sitt ägande, brukar jag säga att det får de fråga staten om. Men visst vore det hälsosamt om det tydliggörs vad staten vill med sitt ägande. Både för oss och våra aktieägare, sa Johan Dennelind.

Frukostmötet inleddes med en frågesport om Telias marknadsandel, antalet mobilabonnemang och aktieägare. Efter ett par kvalificerade gissningar från publiken kunde Jan Wifstrand avslöja att Telia har 57,3 procents andel av företagsmarknaden i Sverige med totalt 16,8 miljoner mobilabonnemang och 483.000 aktieägare.

Frågestunden avslutades med en bildfråga kopplad till Telias senaste kampanj ”Välkommen till Folknätet” där artisterna Sarah Klang och Titiyo framför en tolkning av folkvisan ”Tula hem och Tula vall”. Vem var den äldre kvinnan på bilden som såg ut att vara minst ett sekel gammal? Efter några spontana gissningar från publiken som ”L M Ericssons fru” och ”Selma Lagerlöf” avslöjade Jan Wifstrand att bilden föreställde Alice Tegnér, textförfattaren till ”Tula hem och Tula vall”.

– Snacka om låtskrivare. Där hade Max Martin varit sjuk av avund, sa Jan Wifstrand och fortsatte:

– Det är ju en fin kampanj, men vi skåningar känner oss exkluderade. Vi går inte runt och ”tular” och vi har inte så många fäbodar här. Ni måste visa att ni inkluderar oss, så att vi inte känner oss som en etnisk minoritet i Sverige.

Efter att publikens skratt hade lagt sig, svarade Johan Dennelind att de faktiskt hade övervägt att använda en låt av Mikael Wiehe, vilket kanske hade fallit skåningarna bättre i smaken.

– Folknätet ska ju vara för hela Sverige. Kanske har vi missat att det kan finnas nyanser i kampanjen som inte uppfattas på rätt sätt.

Vad säger då Telia om den ökade centraliseringen av verksamheten?

– Det är viktigt för oss att skapa värde genom skalfördelar, men vi har kommit för långt ifrån kunderna. Därför försöker vi ha regionala ambassadörer som en motvikt till centraliseringen. Vi vill få fler att inse att vi har Sveriges bästa nät, men det måste vi jobba mer med.

Finns det då en dualism i detta genom att Telia anspelar på folkhemsidén och samtidigt vill vara kommersiella?

– Det stämmer att vi vill återuppliva stoltheten i det ”svenska”, men vi vill samtidigt utvecklas från att förvalta ett omfattande kopparnät till att bli en modern leverantör av IT-tjänster.

Varför har Telia en så hög direktavkastning?

– Med en hög avkastning blir vi attraktiva även om vi inte har hög tillväxt. Vi har sålt bolag för 50 miljarder och köpt bolag för 48 miljarder som en del i omallokeringen av kapital från Euroasien till Norden-Baltikum. Vi investerar flera miljarder varje år på att förbättra näten. Målet att få organisk tillväxt genom att förbättra våra tjänster.

Varför har då Telia valt att köpa TV4 och C More?

– Det finns en efterfrågan på innehåll och vi är inte ensamma i världen om att göra den här typen av vertikal integration. Vi vill vara en del i att gå från gammel-TV till det nya total-TV och de är väl positionerade i detta. Vi är oerhört exalterade över affärsmöjligheterna i detta.

På frågan om riskerna med att Telia inte har den erfarenhet som krävs för att äga ett mediebolag som TV4, svarade Johan Dennelind att de har tagit in personer med lång medieerfarenhet i styrelsen. Han betonade också att Telia kommer att granskas stenhårt och att bolaget därför måste kunna hantera även obekväm nyhetsrapportering.

Nästa Rapidus-möte äger rum på Edison Park i Lund den 23 april. Det är första gången för ett nytt lunchkoncept som den här gången arrangeras i samarbete med PWC och AWA.

Jessika Nord

Årets andra Rapidusfrukost hölls på Hypergenes kontor, i före detta Kockumshögkvarteret Gängtappen i Malmö. På scenen grillades Telia Companys koncernchef, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.