onsdag 1 januari 2025

inloggad som

Lån som riskkapital växande trend

|  
|  

Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform.

Låga bolagsvärderingar har i flera år varit en bromskloss på riskkapitalmarknaden eftersom köpare och säljare inte kunnat komma överens om priset på aktierna. Och det är inte alla startups och scaleups som vill rea ut bolaget för att få in kapital. Samtidigt har bankerna blivit mer återhållsamma med lån till högre risk.

Det är bakgrunden till att allt fler riskkapitalbolag inte bara köper in sig i bolagens aktier, utan även i allt högre grad erbjuder högrisklån.

Det danska riskkapitalbolaget Polaris drog för ett par år sedan igång en ny fond, Polaris Flexible Capital. Den sysslar till övervägande del just med att låna ut kapital, typiskt till tillväxtbolag eller bolag som står inför ett generationsskifte.

– Det finns ett hål på marknaden. Det är många olika situationer där det finns behov av vår typ av kapital när banken inte kan, säger Jesper Langmack, chef för Polaris Flexible Capital.

Hålet han talar om uppstår mellan den del banken är beredd att låna ut och den del en investerare är beredd att gå in med genom att bli delägare. Det kallas också junior debt eller junior capital. Räntan på ett sådant lån är högre än på ett banklån. Enkelt uttryckt handlar det om vad finansieringen ska kosta bolaget i förhållande till risknivå.

– För 20-25 år sedan kunde banken erbjuda den finansiering som vi nu erbjuder. Men det kan de inte idag. Därför lämnar bankerna det här segmentet av marknaden och överlåter det till nya spelare.

Modellen som sådan är inte ny, men Jesper Langmack säger att den blivit betydligt mer vanligt förekommande på senare tid.

– Produkterna har existerat i många år, men det är först nu det verkligen växer på marknaden. Det är ett nytt fenomen som skapats av regleringar och kapitalkrav på bankerna. Förr var detta bankens uppgift, nu har det blivit privat i stället.

Ola Nilsson

Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.


  • De letar efter nästa spelsuccé

    Med en halv miljard kronor har Behold Ventures seglat upp som Sveriges största fond för spelutveckling. Magnus Kenneby och hans kollegor investerar i en snabbt växande industri där riskkapital fortfarande är sällsynt.

  • Spotlight tar bort krav på memorandum

    Spotlight Stock Market avskaffar kravet på att upprätta memorandum vid sekundäremissioner. Enligt Spotlights vd Peter Gönczi kommer avskaffandet att spara de noterade bolagen mycket tid och pengar. Så här kommer det att fungera.

  • Trögt för sydsvensk export

    Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från norra Europa, dit en stor andel av exporten går, är för tillfället trög. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.

  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.