måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spotlight vänder till vinst

|  
|  

Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

För årets tredje kvartal redovisar Spotlight Group en omsättning på cirka
31,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet landar på cirka 300 000 kronor, vilket kan jämföras med minus 7,5 Mkr för samma period i fjol.

– Spotlight Group visar äntligen ett vinstresultat igen. Förvisso var även resultatet för det andra kvartalet positivt, men då rörde det sig om engångsintäkter, medan det nu är rörelsen som går med vinst, säger Spotlight Groups vd Peter Gönczi.

Enligt honom har marknadsklimatet varit tufft de senaste två åren, vilket har tvingat Spotlight Group att sälja stora delar av sin verksamhet.

Tidigare i år såldes kommunikationsbolaget Shark Communication och dotterbolaget Placing Corporate Finance, med tillstånd för att bedriva värdepappersrörelse. Innan dess hade dotterbolaget Kalqyl lagts ner efter att verksamheten flyttats in i koncernbolaget Finreg Solutions. Koncernen har även sålt sitt innehav i danska Sea House Capital. Samtidigt ligger den legala rådgivaren Markets & Corporate Law Nordic, MCL, i malpåse.

Koncernen utgörs nu av koncernmodern Spotlight Group samt dotterbolagen Spotlight Stockmarket, Sedermera Corporate Finance, Nordic Issuing och Finreg Solutions.

För att öka intäkterna har Spotlight Group gett sig in på ETP-marknaden. ETP står för ”exchange-traded product”. Ett samarbete med företaget Valour som är emittent av börshandlade produkter som gör det möjligt för privatpersoner och institutionella investerare att få tillgång till digitala tillgångar som exempelvis bitcoin.

– Trots att ETP-segmentet lanserades i juni har Spotlight redan 24 instrument noterade, detta bland annat tack vare att Valour i oktober flyttade alla sina ETP:er från NGM till Spotlight. Bara de instrument som flyttats motsvarar en handelsomsättning under de senaste tolv månaderna på cirka 14,3 miljarder kronor. Utifrån den omsättningen beräknar vi att instrumenten ger courtageintäkter på mellan cirka 7 och 8 miljoner kronor med en god vinstmarginal, säger Peter Gönczi.

Det ser alltså ljusare ut för Spotlight Group än på länge. Men de utmanande tiderna är inte på något vis över. I alla fall inte om man ska tro Peter Gönczi.

– Även det fjärde kvartalet präglas av det mycket avvaktande marknadsklimatet, med få börsnoteringar och historiskt sett låg handel. De utmanande tiderna är inte på något vis över, men vad vi kan ta med oss från tredje kvartalet är att vår strategi att fokusera på kärnverksamheterna fungerar och gör att vi som koncern kan vara lönsam även under de rådande förutsättningarna. Just nu är det svårt att sia om det fjärde kvartalet, men klimatet förbättras sakta men säkert.

Martin Linderoth

Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.