måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trögt för sydsvensk export

|  
|  

Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från det skånska bolagens stora marknad, norra Europa, går trögt. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.

Detta visar höstens Exportkreditbarometer från Svensk Exportkredit (SEK). Rapporten omfattar både små och stora bolag, och belyser deras syn på exportorderingång, sysselsättning och hållbarhetsinsatser.

93 procent av de tillfrågade bolagen tror på ökad eller oförändrad exportorderingång under det kommande året. Små företag visar särskilt stark framtidstro, där 59 procent räknar med fler exportorder, medan 43 procent av de större bolagen förväntar sig en liknande utveckling. För de sydsvenska bolagen finns det vissa specifika utmaningar.

– Orderingången från norra Europa är svag för tillfället, och en stor del av exporten går just dit. Tyskland är en särskilt utmanande marknad just nu, med brist på politisk handlingskraft för att få igång flödet, säger Max Hedberg, Skånechef på SEK.

“Orderingången från norra Europa är svag för tillfället, och en stor del av exporten går just dit.”

Max hedberg

Hårdast drabbade av den minskade orderingången är de tillverkande bolagen och bolagen inom byggsektorn, samt elektronikföretagen som dras med ökade kostnader. Den minskade orderingången gör att de blir sittande på större lager och i kombination med minskad omsättning ger det en högre skuldsättningsgrad.

– Livsmedelsindustrin går däremot bättre. De livsmedelsbolag som verkar i södra Sverige har produkter som är utbytbara när andra varor blir dyrare. Livsmedelsindustrin har också fördelen att de kan flytta över ökade kostnader till slutkonsumenten.

Max Hedberg säger också att det antagligen tar längre tid för exportföretagen att öka exporten än vad de först trott. Men tuffare tider öppnar upp för andra möjligheter.

– Innovationsbehovet är stort och innovationskraften i svenska bolag skapar goda förutsättningar för framtiden. När ordrarna väl kommer så kommer de hit. Dessutom finns det goda förutsättningar i förvärvsmarknaden just nu.

Svensk Exportkredit är ett kommersiellt drivet statligt bolag som finansierar exportföretag, deras underleverantörer och internationella köpare av svenska varor och tjänster. SEK riktar sig i första hand till exportföretag med en omsättning över 500 miljoner kronor, som kan låna kapital med konkurrenskraftig ränta.

Martin Linderoth

Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från norra Europa, dit en stor andel av exporten går, är för tillfället trög. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.