fredag 6 december 2024

inloggad som

Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

|  
|  

Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

I förra veckan kunde Rapidus visa att Malmöprofilen Sami Sulieman och hans nätverk Affärsänglarna fiskar efter nya pengar. Genom mejl, riktade till äldre personer som tidigare varit i kontakt med nätverket, utlovas ”projektfinansiering med hög potential”.

I samma veva skrev Rapidus att JPS Rådgivning i Stockholm planerar en grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag. Ett tiotal personer, samtliga äldre, känner sig lurade av Sulieman och låneuppläggen till hans bolag.

När JPS Rådgivning får in ett nytt fall görs en utredning. Anses fallet vara värt att ta vidare lämnas det över till jurister som JPS Rådgivning samarbetar med. De i sin tur gör en egen bedömning om fallet är värt att ta upp i en juridisk process. En av dessa jurister är Michael Ideström från juristfirman Ideström. Enligt honom ska det först göras individuella prövningar i varje fall innan en grupptalan blir aktuell.

– Jag var i Malmö i slutet av förra veckan för att biträda en av dessa tio personer i tingsrätten, där det hölls muntliga förberedelser. Sami Sulieman medverkade på länk, säger Michael Ideström.

Syftet med muntliga förberedelser i tingsrätten är att alla inblandade ska få klart för sig vad tvisten egentligen handlar om och vilka ståndpunkter parterna har.

Sami Sulieman

De personer som Michael Ideström företräder har enligt honom lånat ut pengar till Suliemans bolag. I stället för att betala ut ränta på lånen, 7 procent utlovades, har pengarna omvandlats till aktier i något av Suliemans bolag, utan att personerna informerats om detta.

– Personerna har inte fått veta varför de har fått aktier i Suliemans bolag i stället för ränta på lånen. De har inte heller fått veta i vilka bolag de har tilldelats aktier. Det finns många frågetecken kring dessa låneavtal, säger Michael Ideström.

Han planerar nu för ytterligare förhandlingar i tingsrätten under december och januari. I vissa fall är det något av Sami Suliemans bolag som är svarande, i andra fall är det Sami Sulieman själv.

– Det finns fall där personer har lånat ut pengar direkt till Sami Sulieman, totalt handlar det om belopp på 5 till 6 miljoner kronor, säger Michael Ideström.

Samtidigt planerar han att tillsammans med JPS Rådgivning ta sig an nya fall. En eventuell grupptalan kan därför komma att växa.

– Vi tittar på fler fall för att utvärdera om de är värda att ta upp i en juridisk process. Samtidigt skiljer sig låneuppläggen åt i de fall vi redan har. Det är också anledningen till att vi prövar varje fall enskilt först för att se om vi hittar några gemensamma nämnare att trycka på vid en grupptalan.

Flera personer som känner sig lurade av Sami Sulieman kommer dock att gå lottlösa.

– Vi har sagt nej till några fall där personer har valt att köpa aktier i något av Suliemans bolag. Då är det svårare att bevisa att det har funnit uppsåt att vilseleda. Vi går till domstol om vi tror på casen och att vi har en chans att vinna, säger Michael Ideström.

Han säger också att en grupptalan kan dröja till mitten av nästa år.

– Jag tror inte att det kommer upp en grupptalan i tingsrätten innan sommaren. Känslan jag har är att Sami Sulieman försöker förhala processen för att få ett så sent avgörande som möjligt.

Rapidus söker Sami Sulieman.

Martin Linderoth

Klicka nedan för att läsa vår tidigare bevakning av Sami Sulieman och turerna kring hans bolag:

Grupptalan planers mot Sami Sulieman

Plexiangrundaren stäms

Sami Sulieman i flera tvister

Suleiman inte ensam om sina låneupplägg

Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad