Danska politiker vill flytta SAS huvudkontor till Köpenhamn. Rapidus har talat med Folketingets näringspolitiska talespersoner.
Debatten startade i samband med räddningspaketet för SAS då det stod klart att Sverige inte kommer att vara delägare i flygbolaget. Danmark blir ensam kvar som statlig ägare med 25,8 procent av aktierna i ett ägarkonsortium med private equity-fonden Castlelake, Air France-KLM och den danske miljardären Henrik Lind. Tillsammans investerar de 12,9 miljarder kronor i SAS.
Koncernchef Anko van der Werff sa dock den 3 oktober att det inte är aktuellt att flytta huvudkontoret. Han sa att “vi har hundratals anställda i Stockholm för vilka det skulle få stora konsekvenser”.
Men danska politiker talar nu rakt ut om att de önskar en flytt av huvudkontoret. I det största regeringspartiet, Socialdemokraterna, finns en tydlig vilja att flytta det till Köpenhamn.
– Det är självklart att flytta SAS huvudkontor från Stockholm till Köpenhamn, säger Mette Reissmann, näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till Rapidus.
– Jag känner dock inte till alla detaljer och kan därför inte bedöma alla för- och nackdelar. Men det låter logiskt att flytta nu när Sverige inte har någon betydande ägarandel i SAS, fortsätter hon.
Det stora oppositionspartiet till höger, Liberal Alliance (LA), anser också att något måste göras nu.
– Vi var emot satsningen på SAS, men nu när den finns där behöver vi valuta för pengarna. Min intuition är därför att SAS huvudkontor självklart ska ligga i Köpenhamn, säger Lars Christian Brask, näringspolitisk talesperson för LA.
– Det kan finnas affärsmässiga skäl till Stockholm. Men då har danska staten som aktieägare i uppdrag att utmana SAS styrelses beslut, säger han.
Danmarksdemokraterna är ensamma om att säga att politiker inte ska lägga sig i.
– Men om SAS ledning tycker att det är vettigt att flytta från Stockholm till Danmark är de mer än välkomna, säger Betina Kastbjerg, näringspolitisk talesperson för Danmarksdemokraterna.
Miljöpartiet, Alternativet, motsatte sig att Danmark skulle satsa på ett fossilt transportföretag, men tycker att huvudkontoret är värt att utreda nu.
– Som utgångspunkt måste danska företags huvudkontor ligga i Danmark. Jag hoppas att den mest förnuftiga modellen kommer att hittas, säger näringstalesperson Sascha Faxe.
Längst till vänster på Enhetslistan finns också en önskan om ett klargörande av vad som är bäst för SAS.
– Vi är öppna för de argument som kan finnas för att platsen ska flyttas. Men är också mottagliga för motargument, säger Victoria Velasquez på Enhetslistan.
De andra regeringspartierna, Venstre och Moderaterna, gör inget tydligt uttalande. Venstres näringspolitiska talesperson, Hans Andersen, anser dock inte att diskussionen är över:
– Var SAS huvudkontor är bäst placerat är jag ganska säker på att styrelsen och koncernledningen kommer att diskutera löpande, säger han till Rapidus.
I likhet med Moderaternas näringspolitiska talesperson, Charlotte Bagge Hansen, hänvisar han till finansminister Nicolai Wammen (S), som ledde de danska SAS-förhandlingarna.
– Med anledning av SAS status som börsnoterat bolag och den danska statens ekonomiska intressen har Finansdepartementet inga kommentarer, är departementets kommentar.
Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti och Radikale Venstre har inte svarat på Rapidus förfrågningar via telefon, sms och e-post.
Keld Broksø