tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Allt fler ser baksidor med distansarbete

|  
|  

Distansarbetet som triggades av pandemin kommer att öka ytterligare. Det spår branschorganisationen Ledarna och pekar på stora utmaningar för chefsrollen om innovationskraft och teamkänsla ska kunna bevaras.

Rapidus temaserie, som tar tempen på näringslivet i regionen, handlar i dag chefsrollens utveckling sedan pandemins utbrott.

Organisationen har intervjuat över 5.000 chefer och förbundsordförande Andreas Miller säger att det finns en växande oro bland chefer i dag.

– Vi konstaterar att chefernas samlade bedömning är att distansarbetet kommer att öka. De tror också att fler anställda i högre grad kommer att anpassa sina arbetstider individuellt. Att leda en verksamhet blir därmed ett alltmer komplext uppdrag när arbetet blir mer splittrat i tid och rum. Det finns även en oro bland chefer om att det blir svårare att bygga en stark företagskultur och teamkänsla, säger Andreas Miller.

Något som också oroar cheferna i rapporten är bristen på inblick de får över medarbetarnas arbetssituation och allmänna mående. Ett annat orosmoln är distansarbetets påverkan på företagens innovationskraft.

– Innovation handlar om att jobba tillsammans, att ses och ha snabba utbyten. Det går förstås att göra digitalt, men många chefer oroar sig över att det kan hota innovationskraften. En av dem sa ”vi jobbar väldigt mycket samtidigt, men inte tillsammans” och det tycker jag fångar problematiken, säger Andreas Miller.

Svaret är dock inte att tvinga alla medarbetare till kontoren. Enligt Pontus Karlsson, vd för chefrekryteringsbolaget K2 Search, blir det istället allt viktigare att skapa förutsättningar för att medarbetarna ska vilja komma till kontoret.

– Man måste få folk att vilja komma in och när medarbetarna väl är på plats så ska de få ut något av det. Man ska komma ut från kontoret fylld med energi. Vi är sociala djur och det kommer inte att förändras, säger han.

Emiliano Strauss

Distansarbetet som triggades av pandemin kommer att öka ytterligare. Det spår branschorganisationen Ledarna och pekar på stora utmaningar för chefsrollen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Ny inloggning

    Kära prenumerant. På torsdag, den 12 juni, kommer vi ändra vårt inloggningssystem. Det gör vi för att förbättra vår service för dig. Här förklarar vi steg för steg vad du behöver göra på torsdag.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.