lördag 23 november 2024

inloggad som

“Näringslivets kontrollbehov ger ingen bra bild”

|  ,

Rapidus håller sitt första frukostmöte 2022 och har den flerfaldigt prisbelönta fotojournalisten Paul Hansen från Dagens Nyheter som gäst. I minglet syns regionala profiler som bland andra entreprenören Anders Dellson, poeten och författaren Niklas Törnlund, Elite Hotel-chefen Nina Lund och Pia Siljeklint från Lunds Universitet. Klicka här för att se fler mingelbilder från Rapidus Frukostmöte. 

Utöver att vinna Årets Fotograf i Sverige nio gånger har Paul Hansen även vunnit USA:s motsvarighet och korats till årets bästa pressfotograf i tävlingen Pictures of the Year International. Han har dessutom haft dagens programledare och Rapidus grundare Jan Wifstrand som chef på Dagens Nyheter en gång i tiden. 

Under mötets gång går de gamla kollegorna igenom några av Hansens bilder, med start i den senaste reportageresan som var till krigets Ukraina. Vi får se ett avsked, en mans hand tryckt mot ett tågfönster med en kvinna och ett barn på andra sidan. En annan bild visar en livlös kropp i en blodpöl täck med en jacka över huvudet. En kvinna sitter gråtandes på en bänk bredvid. Paul Hansen berättar att det är hennes son som ligger på marken och nyss blivit dödad av granatsplitter i hjärtat – i ett bostadsområde som borde varit fredat från kriget.

Hur är det att jobba i kriget i Ukraina, jämfört med andra konflikt- och katastrofzoner du bevakat? frågar Jan Wifstrand. 

Paul Hansen svarar att det logistiskt varit betydligt enklare i Ukraina, än till exempel i Syrien eller Irak. Den internationella pressen har varit välkommen i Ukraina, av myndigheter såväl som befolkningen. Men givetvis är alla krig extremt traumatiska för lokalbefolkningen och känslomässigt väldigt utmanande att rapportera om. 

– Vissa historier man får höra i Ukraina låter nästan som att de pratar om andra världskriget, säger Paul Hansen. 

Han berättar hur han brukar resonera när han arbetar i krisdrabbade områden för att hitta de där unika bilderna och berättelserna som gjort honom känd. Om etiska överväganden som behöver göras och som, från en trygg soffa i Sverige, inte alltid är självklara. 

Det beror alltid på omständigheterna, menar Paul Hansen. Att fotografera någon i extrem sorg och eller chock i Sverige hade varit en sak. Men att rapportera från ett krig och en öppen begravning, som ofta är tänkt att manifestera den humanitära katastrof som lokalbefolkningen genomlever, är en annan. 

Snart åker han tillbaka österut på sin tredje reportageresa från Rysslands invasion. Under senaste resan möttes han av en betydligt mer hoppfull stämning, inte minst i östra Ukraina. Vad som möter honom under nästa resa återstår att se. 

– Fotografer jobbar enbart i presens, vi kan bara hänga med och försöka fånga det som händer, säger han. 

Det är även just därför som han tror att näringslivet sällan skildras i bra bilder, något Jan Wifstrand påpekar. Han ger lite enkla tips till alla mobilfotografer, till exempel att alltid ha kameran redo, ta många bilder från olika vinklar och att tänka på saker som ljus och komposition. Kort och gott, gör läxan och gör jobbet. Men om näringslivet hoppas att toppfotografer som Paul Hansen ska fotografera dem så behöver de ändra sitt beteende. 

– Varumärke är väldigt viktigt inom företagsvärlden. Många har PR-avdelningar som ska styra allt och inte litar på oss journalister. Det finns ett kontrollbehov som gör att vi sällan får den access vi behöver för att kunna göra ett bra jobb, säger han. 

Rapidusredaktionen håller bestämt med… 

Text: Emiliano Strauss

Bild: Kristoffer Lindblad

Rapidus håller sitt första frukostmöte 2022 och har den flerfaldigt prisbelönta fotojournalisten Paul Hansen från Dagens Nyheter som gäst. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad