tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Två öl per sekund & över 60 miljoner i vinst

En rörelsemarginal på 32 procent är något många bolag bara kan drömma om, men så lönsam är festivalen Sweden Rock. På fredagens Rapidusfrukost berättade festivalgeneralen Mats Natvig hur man gör hårdrock till en sedelpress.

Klicka här för att se mingelbilder från evenemanget. 

225.000 liter öl, eller två öl per sekund, säljs till omkring 50.000 besökare under fyra dagar på festivalen Sweden Rock i Norje utanför Sölvesborg. I år går evenemanget av stapeln den 7-10 juni med dragplåster som Mötely Crüe, Def Leppard, Deep Purple och Iron Maiden.

– En sådan här festival handlar i grund och botten om logistik. Man ska flytta på artister, utrustning, varor, mat, dryck och inte minst publik, sa Mats Natvig, ordförande i bolaget Sweden Rock, på fredagsmorgonen då han intervjuades av Jan Wifstrand för morginpigga Rapiusmedlemmar på Grand Hotel i Lund.

I fjol hade Sweden Rock en omsättning på 209 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 63 miljoner. Det är rekord hittills men Mats Natvig tror att det blir 15-20 procent mer i år. Så här bra har det dock inte alltid gått.

– Det krävs en musikentusiast för att starta något sådant här. Men efter en tid behövs det andra kvaliteter med ett mer strikt affärsmannaskap. Vi jobbar väldigt medvetet med prissättning, biljettkategorier, partnerskap och övrig försäljning, säger Mats Natvig.

Morgonens lärdom är alltså: Ur ett affärsperspektiv är det inte så stor skillnad på en rockfestival och vilken annan startup som helst. För att något ska uppstå från början krävs en entusiast, forskare eller uppfinnare. Men om det ska bli en lönsam affär behövs det ofta andra som tar över.

Sweden Rock majoritetsägs sedan 2016 av det amerikanskägda eventbolaget Live Nation. Frukostmötet hade Sparbanken Skåne som värd. 

En rörelsemarginal på 32 procent är något många bolag bara kan drömma om, men så lönsam är festivalen Sweden Rock. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Skånsk ekonomi i botten

  Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

 • Sportscom avbryter satsningen

  Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

 • AW med en offensiv försvarsindustri

  Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

 • Beijer Ref steg på rapport

  Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Bokförlag i Helsingborg växer med förvärv

  Det börsnoterade bokförlaget Hoi Publishing, med redaktion i Helsingborg, köper Lundaförlaget Ekström & Garay. Med affären befäster Hoi sin ställning som Sveriges största hybridförlag.

 • Orosmolnen tätnar för skånskt näringsliv

  Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ökar och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

 • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

 • Grattis, du är en 34:a!

  Hej! Vi på Rapidus vill gratulera dig och ditt bolag till utnämningen som en av årets 34:or. Du som grundare […]