torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Fler blommor i skånska vägkanter

Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

Syftet med projektet är att skapa bättre förutsättningar för pollinatörer genom att plantera blommor med nektar och pollen. Projektet sträcker sig över hela Sverige och i Skåne blir 2024 ett rekordår för projektet, som ska odla blommor på ungefär dubbelt så stora ytor som i fjol. Med andra ord kommer vägkanterna att blomma mer än vanligt på de skånska landsvägarna.

– Det finns en EU-reglering som ställer krav på jordbrukare att avsätta en viss del av marken som miljöyta. I Skåne väljer många att leva upp till kraven genom att odla blommor och trots att EU sedan i fjol lättat på kraven så är det många skånska lantbrukare som sår fler blommor än vad som krävs, säger Hushållningssällskapets Mattias Hammarstedt. 

Hushållningssällskapet har anor från slutet av 1700-talet och kallar sig Sveriges äldsta organisation inom jordbruksområdet. Organisationen administrerar projektet som utförs i samarbete med regionala sponsorer. 

I Skåne sponsras projektet till exempel av Orkla-varumärkena Felix och OLW, som erbjuder sina skånska kontraktsodlare gratis blomfrön. Exempel på andra bolag som stöttar Hela Sverige Blommar i Skåne är The Absolut Company, Lyckeby, Pågen och Vattenriket. Nya för i år är Skurup Sparbank, Handelsbanken i Skåne och Sparbanken Skåne. 

Emiliano Strauss

Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]