tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Bokförlag i Helsingborg växer med förvärv

|  
|  

Det börsnoterade bokförlaget Hoi Publishing, med redaktion i Helsingborg, köper Lundaförlaget Ekström & Garay. Med affären dubblar Hoi omsättningen och befäster sin ställning som Sveriges största hybridförlag.

Det uppköpta bolaget har tidigare tillhört koncernen CQA AB, grundat av Tomas Ekström och Melker Garay.

Hoi Publishing (House of Independent authors) förvärvar samtliga aktier från E&G. Det innebär att Hoi dubblar sin omsättning i år.

– Den här affären tar oss till nästa nivå som förlag där vi ökar våra marknadsandelar väsentligt i Sverige. Ekström & Garay kompletterar vår verksamhet och ger oss möjligheter att utveckla erbjudandet till författarna ytterligare. Här finns även uppenbara synergier och stordriftsfördelar att ta tillvara, säger Lars Rambe, VD Hoi Publishing.

Priset på E&G landar på 11 miljoner kronor varav 2,5 Mkr utgår som en tilläggsköpeskilling tidigast 2027. Grundköpeskillingen består av 4 000 000 B-aktier i Hoi som avses emitteras till säljaren CQA AB genom en riktad nyemission. Tillträdesdagen planeras till den 1 mars 2024. Affärens finansiering har säkrats genom lån på minst 2 Mkr inklusive refinansiering av äldre befintliga lån.

Hoi är ett så kallat hybridbokförlag där författarna själva är med och finansierar publiceringen. Förlaget har under 2023 gjort två danska förvärv – förlaget Superlux ApS och Historia Group ApS, även de hybridförlag.

Hoi har genom detta vuxit till det största hybridförlaget i Sverige med en beräknad omsättning på ca 50 miljoner för 2024. I sin hybridmodell har författarna mer inflytande över produktion och utgivning och tar större del av eventuell vinst för boken – där devisen är ”för författare, av författare.” De skiljer sig samtidigt från rena ”självutgivningsförlag” där författaren står för hela kostnaden och inte får samma hjälp i utgivningsprocessen och marknadsföringen. Genom den här affärsmodellen delar förlaget och författarna på både risker och vinster.

Hoi som startades 2010 är idag det enda börsnoterade bokförlaget i Sverige. De beskriver sig själva som ett starkt digitaliserat och modernt bokförlag som ger ut ungefär 200 titlar årligen. I dag har de kontor i både i Stockholm och Helsingborg samt ett dotterbolag i Danmark.

Hois aktie steg på tisdagen med drygt 6 procent. Det senaste året har aktien dock fallit med 63 procent.

Ekström & Garay AB har inte gått att nå under morgonen.

Cajsa Jonasson

Det börsnoterade bokförlaget Hoi Publishing, med redaktion i Helsingborg, köper Lundaförlaget Ekström & Garay. Med affären befäster Hoi sin ställning som Sveriges största hybridförlag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad