tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Helsingborgsförlaget Komlitt säljs

|  , ,
|  

Förlaget Komlitt i Helsingborg säljs till Stockholmsbaserade Gothia Kompetens. Systerförlaget Hegas blir dock kvar och kan nu fokusera på lättläst och läslust.

Komlitt i Helsingborg grundades 1993 av Jan-Inge Hansson och Stefan Marthinsson och har länge varit en del av Ordstark som även äger förlaget Hegas som ger ut lättläst litteratur främst för barn. I det senaste offentliggjorda bokslutet (2022-04) omsatte Komlitt 6,3 Mkr och gjorde en förlust på 350.000 kronor.

Kinn Danielsson, VD för Ordstark, sökte inte aktivt efter en köpare när Gothia Kompetens hörde av sig. Men därefter gick det snabbt och nu är affären klar.

– Vi har hittat den bästa köparen av Komlitt, vi har sett dem som vår värsta konkurrent. Jag tycker att företagen passar väldigt bra ihop, säger Kinn Danielsson, VD för Ordstark, till Rapidus och tillägger:

– Just nu är det blandade känslor att sälja ett förlag som jag jobbat med i så många år. Det har gått väldigt snabbt efter att Gothia visade intresse för att köpa Komlitt. Nu kan vi fokusera mer på Hegas och göra det ännu bättre. Så på det viset känns affären rätt.

Komlitt erbjuder kompetensutveckling för yrkesverksamma inom offentlig sektor och erbjuder verksamhetsnära böcker och utbildningsinsatser, digitala och hybridvarianter, på verksamhets-, team- och individnivå.

– Genom förvärvet breddar vi vår utgivning ytterligare och förstärker vår position inom organisation och ledarskap. Förvärvet medför samordningsvinster som passar väl in i vår strategi, säger Bo Westerdal, vd på Gothia Kompetens i ett pressmeddelande.

Bokförlaget Hegas (som startade 1983 med inriktning på lättläst) har haft en stark utveckling de senaste åren och gått från 12,7 Mkr (2018/2019) i omsättning till 22 Mkr (2022/2023) även om resultatet sjönk från 4,1 Mkr till 3,6 Mkr under det senaste verksamhetsåret.

– Vi har en treårsplan för Hegas som vi följer. Vi lägger mycket fokus på hur vi får fler barn och unga att vilja läsa. Det ligger rätt i tiden och vi märker hur intresset ökar för att inspirera till läsning, säger Kinn Danielsson.

För ett år sedan gjorde Ordstark en rejäl satsning och köpte ett helt hus i centrala Helsingborg på Drottninggatan där de båda förlagen delat lokaler.

– Om det var en bra affär? Det vet jag kanske om några år, men det är en otroligt rolig affär. Vi trivs väldigt bra här och skapar en alldeles egen lustfylld miljö. Vi ska definitivt ”bo kvar” här. I år fyller Hegas 40 år och vi kommer att fortsätta möta framtiden med att fylla huset med lättläst- och läslustkompetens, säger Kinn Danielsson.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är Rapidus nya reporter i Helsingborg. Har du ett nyhetstips om något som rör sig i nordvästra Skåne? Hör av dig till: solve.dahlgren@rapidus.se

Bokförlaget Ordstark i Helsingborg säljer och prioriterar om.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad