Med stark tillväxt sedan 2015 har Malmöbolaget United Robots nu nya expansionsplaner på toppen av sommarens kapitaltillskott på 15 miljoner kronor från nya storägaren Spiltan Investment. Tillväxten kommer främst från engelsktalande länder och efter upprepade besök i Danmark ger nu vd Sören Karlsson upp på den danska marknaden. Konkurrensen visade sig vara för stor.
United Robots levererar robotgenererad journalistik med hjälp av artificiell intelligens i kombination med en teknik som kallas NLG – Natural Language Generation. Bolaget producerar för närvarande automatiskt genererade artiklar på sex olika språk och har kunder som Bonnier News Local, Schibsted och Belgian DPG Media. De kompletterar arbetet för levande journalister inom sport, trafik och lokala nyheter om fastighetsförsäljning och företagsregistreringar.
– Danmark är ett litet språkområde och då vi översätter fokuserar vi på ett större engelskspråkigt område. Dessutom har Ritzaus Bureau och Jysk Fynske Medier byggt sina egna robotar. Vi tycker att våra robotar är bättre, men det är för svårt att konkurrera med rent danska robotar som inte investerar internationellt. När danska byråer lägger robotartiklar i paket till danska tidningar är det svårt att komma in från Sverige. Därför gav vi upp och såg större möjligheter i USA och Storbritannien, säger Sören Karlsson till Rapidus.
– Om vi hade satsat allt i Danmark hade det kanske gått, lägger han till.
United Robots levererar nu artiklar till 100 nyhetssajter i Skandinavien, USA och Storbritannien.
– Vi fick tidigt ett stort avtal med Schibsted-gruppen, som täcker Sverige och Norge. Vi har till och med kunder i Finland, särskilt svenskspråkiga, och vi kan göra allt från Malmö. Utan att flyga också till exempel i Kalifornien. Vi lyckades göra klart med ett företag där även under pandemin, säger Sören Karlsson, som tidigare var digital chef för Helsingborgs Dagblad.
År 2020 omsatte United Robots 16,2 miljoner danska kronor och ska utöka personalen till 20 personer.
– Vi har behovet nu. Vi kan växa ganska snabbt om det fungerar i USA och Storbritannien.
Keld Broksø