lördag 23 november 2024

inloggad som

17 miljoner till Neuronano

|  
|  

Tunna mikroelektroder som stimulerar hjärnans nervsystem kan snart komma att lindra symtom för Parkinsonpatienter. Bakom teknologin står forskarteamet i Lundabaserade Neuronano som precis tagit in 19 miljoner kronor för att slutföra djurstudier innan elektroderna kan testas på patienter.

– Vi ligger omkring ett och ett halvt år ifrån kliniska studier, säger Neuronanos grundare Jens Schouenborg, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet.

Utvecklingen av elektroder som används inom så kallad Deep Brain Stimulation (DBS) har tagits fram inom Neuronano Research Center vid Lunds universitet. Jens Schouenborg leder forskningen vid centret och nyligen disputerade inte mindre än tre av hans forskare.

Den mångåriga forskningen är nu dessutom på god väg att bli en kommersiell produkt genom bolaget Neuronano som Jens Schouenborg sjösatte tillsammans med entreprenören Per-Anders Johansson 2006. Deras koncept är att ta fram tunna mikroelektroder som har minimal påverkan på hjärnvävnaden och som samtidigt gör det lättare att stimulera ett precist område, menar Jens Schouenborg.

– Den teknik som finns i dag är i grunden ganska grov. Det är relativt tjocka elektroder, mellan 1,3 och 1,4 millimeter i diameter, som leder till oprecis stimulering. Ett av problemen är att de inte är biomekaniskt kompatibla med vävnaden, vilket leder till omfattande ärrbildning, så vi jobbar med flexibla, mjuka material som inte ska ge upphov till främmande reaktioner, säger han.

Under 2021 och 2022 kommer elektroderna att användas i djurstudier för att sedan testas på människor. Användningsområdet är främst symtomlindring för personer som lider av Parkinsons, en kronisk neurologisk sjukdom som påverkar rörelseförmågan. Tekniken kan även användas för att lindra kronisk smärta och exempelvis narkolepsi, enligt Jens Schouenborg.

– Efter att ha uppnått proof of concept jobbar vi under den nuvarande fasen med att vidareutveckla prototypen för att kunna låsa designen inför de kommande säkerhetstesterna, säger han.

Neuronano ingår i den Karlshamnsbaserade koncernen Cimon som har en portfölj med 21 utvecklingsbolag.

Sara Nkwe Assarsson

Tunna mikroelektroder som stimulerar hjärnans nervsystem kan snart komma att lindra symtom för Parkinsonpatienter. Bakom teknologin står forskarteamet i Lundabaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.