torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

KappAhl-toppen satsar på Borrebaecks nya bolag

Lundabolaget PainDrainer, som utvecklar en AI-baserad app för personer med kronisk smärta, har fått in nära sju miljoner. Dessutom ansluter sig en rad tunga delägare, ledda av förre KappAhl-toppen Christian W Jansson, till professor Carl Borrebaecks bolag.

Borrebaeck har tidigare grundat Nasdaq-noterade Immunovia, Alligator Bioscience och Senzagen bland annat. Och för knappt ett år sedan startade han PainDrainer tillsammans med IT-entreprenören Göran Barkfors och forskaren Maria Klement.

Tillsammans har de utvecklat en molnbaserad app som med hjälp av artificiell intelligens ska kunna förutse hur olika aktiviteter påverkar patienter med kronisk smärta. Appen tar enligt Borrebaeck hänsyn till en mängd variabler, som exempelvis sömn, träning och kost. Knappt ett år efter att bolaget startade står det redan i startgropen för att inleda kliniska studier.

– Förhoppningsvis kan vi lansera till konsumenter redan nästa år. Det är det absolut snabbaste projektet jag har varit inblandad i, säger Carl Borrebaeck till Rapidus.

Bolaget plockar nu in 6,7 miljoner kronor från totalt nio investerare. Största delen står KappAhls förre vd Christian W Jansson, Christer Arvidson och Delcea förvaltning, Bernt Lundberg Fastigheter samt Mats Leiflands Vasaåsen konsult för.

Pengarna ska gå till att anställa personal för att starta upp verksamheten på allvar efter de kliniska prövningarna, samt satsa på digital marknadsföring. För att klara expansionen flyttar bolaget i september till nya lokaler i Medicon Village.

– Hittills har vi bara varit ett gäng eldsjälar som jobbat med detta, men nu ska vi komma igång på riktigt, säger Carl Borrebaeck.

Emiliano Strauss

Lundabolaget PainDrainer, som utvecklar en AI-baserad app för personer med kronisk smärta, har fått in nära sju miljoner. Dessutom ansluter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Ny inloggning

    Kära prenumerant. På torsdag, den 12 juni, kommer vi ändra vårt inloggningssystem. Det gör vi för att förbättra vår service för dig. Här förklarar vi steg för steg vad du behöver göra på torsdag.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

    Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Immunovia studsar upp

    Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.