lördag 30 september 2023

inloggad som

Ny miljard till kändisfonden

|  
|  

Intresset för Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond är enormt. Fonden, med startupstjärnan Hampus Jacobsson i spetsen, har fyllt på kassan med ytterligare 1 miljard kronor.

Pale Blue Dots fond investerar i bolag som utvecklar teknik för att lösa klimatproblemen. Den ska både ge bra avkastning och rädda klimatet. Investerarna står på kö och har nu pytsat in över 1 miljard kronor i en andra investeringsrunda.

– Intresset har varit jättestort. Det är en bra summa som gör att vi kan arbeta efter vår strategi. Det handlar om att vi ska kunna göra högkvalitativa investeringar och klara av att jobba med bolagen vi har investerat i. Då finns det en viss gräns utifrån storleken på teamet och vad vi känner att vi kan göra bra. Vi vill inte bli större, säger IT-entreprenören och en av Pale Blue Dots medgrundare Hampus Jakobsson.

När han tillsammans med Heidi Lindvall och Joel Larsson startade Pale Blue Dot år 2020 fick de in närmare 900 miljoner kronor. Statliga Saminvest är en stor investerare i Pale Blue Dot, följt av en handfull investerare som gått in med mellan 5 och 10 miljoner euro, däribland H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest och Spotify-grundaren Daniel Eks investeringsbolag Prima Materia.

– Pengarna som vi har fått in nu kommer till två tredjedelar från existerande investerare. Vilka de andra är vill jag inte gå ut med riktigt än. Men det är väldigt roligt att intresset har varit så stort trots marknadsoron, säger Hampus Jakobsson.

Den första knappa miljarden som Pale Blue Dot tog in har investerats i 28 bolag i USA och Europa, däribland Sverige, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

– Fördelen med att gå utanför Sverige är att vi kan bygga ett internationellt nätverk för våra bolag, där alla grundare kan byta erfarenheter med varandra, säger Hampus Jakobsson.

Martin Linderoth

Intresset är enormt för riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond, med startupstjärnan Hampus Jacobsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad