tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Ny miljard till kändisfonden

|  
|  

Intresset för Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond är enormt. Fonden, med startupstjärnan Hampus Jacobsson i spetsen, har fyllt på kassan med ytterligare 1 miljard kronor.

Pale Blue Dots fond investerar i bolag som utvecklar teknik för att lösa klimatproblemen. Den ska både ge bra avkastning och rädda klimatet. Investerarna står på kö och har nu pytsat in över 1 miljard kronor i en andra investeringsrunda.

– Intresset har varit jättestort. Det är en bra summa som gör att vi kan arbeta efter vår strategi. Det handlar om att vi ska kunna göra högkvalitativa investeringar och klara av att jobba med bolagen vi har investerat i. Då finns det en viss gräns utifrån storleken på teamet och vad vi känner att vi kan göra bra. Vi vill inte bli större, säger IT-entreprenören och en av Pale Blue Dots medgrundare Hampus Jakobsson.

När han tillsammans med Heidi Lindvall och Joel Larsson startade Pale Blue Dot år 2020 fick de in närmare 900 miljoner kronor. Statliga Saminvest är en stor investerare i Pale Blue Dot, följt av en handfull investerare som gått in med mellan 5 och 10 miljoner euro, däribland H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest och Spotify-grundaren Daniel Eks investeringsbolag Prima Materia.

– Pengarna som vi har fått in nu kommer till två tredjedelar från existerande investerare. Vilka de andra är vill jag inte gå ut med riktigt än. Men det är väldigt roligt att intresset har varit så stort trots marknadsoron, säger Hampus Jakobsson.

Den första knappa miljarden som Pale Blue Dot tog in har investerats i 28 bolag i USA och Europa, däribland Sverige, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

– Fördelen med att gå utanför Sverige är att vi kan bygga ett internationellt nätverk för våra bolag, där alla grundare kan byta erfarenheter med varandra, säger Hampus Jakobsson.

Martin Linderoth

Intresset är enormt för riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond, med startupstjärnan Hampus Jacobsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Näringslivstorskar på djupt vatten

  Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.