onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Ny miljard till kändisfonden

|  
|  

Intresset för Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond är enormt. Fonden, med startupstjärnan Hampus Jacobsson i spetsen, har fyllt på kassan med ytterligare 1 miljard kronor.

Pale Blue Dots fond investerar i bolag som utvecklar teknik för att lösa klimatproblemen. Den ska både ge bra avkastning och rädda klimatet. Investerarna står på kö och har nu pytsat in över 1 miljard kronor i en andra investeringsrunda.

– Intresset har varit jättestort. Det är en bra summa som gör att vi kan arbeta efter vår strategi. Det handlar om att vi ska kunna göra högkvalitativa investeringar och klara av att jobba med bolagen vi har investerat i. Då finns det en viss gräns utifrån storleken på teamet och vad vi känner att vi kan göra bra. Vi vill inte bli större, säger IT-entreprenören och en av Pale Blue Dots medgrundare Hampus Jakobsson.

När han tillsammans med Heidi Lindvall och Joel Larsson startade Pale Blue Dot år 2020 fick de in närmare 900 miljoner kronor. Statliga Saminvest är en stor investerare i Pale Blue Dot, följt av en handfull investerare som gått in med mellan 5 och 10 miljoner euro, däribland H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest och Spotify-grundaren Daniel Eks investeringsbolag Prima Materia.

– Pengarna som vi har fått in nu kommer till två tredjedelar från existerande investerare. Vilka de andra är vill jag inte gå ut med riktigt än. Men det är väldigt roligt att intresset har varit så stort trots marknadsoron, säger Hampus Jakobsson.

Den första knappa miljarden som Pale Blue Dot tog in har investerats i 28 bolag i USA och Europa, däribland Sverige, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

– Fördelen med att gå utanför Sverige är att vi kan bygga ett internationellt nätverk för våra bolag, där alla grundare kan byta erfarenheter med varandra, säger Hampus Jakobsson.

Martin Linderoth

Intresset är enormt för riskkapitalbolaget Pale Blue Dots klimatfond, med startupstjärnan Hampus Jacobsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.