onsdag 24 april 2024

inloggad som

Rosor och ananas ska ge kommersiellt genombrott

|  
|  

Opticept Technologies har skrivit avtal med livsmedelsjätten Dole som ska testa Lundabolagets teknik för att förädla ananasrester. Det närmsta halvåret väntar bolaget även svar från några av världens största leverantörer av snittrosor och eukalyptussticklingar, som också testar Opticepts maskiner.

– Då kan vi förhoppningsvis få kommersiella avtal som kan ge riktigt mycket pengar per år från varje kund. Det blir ett jättespännande år, säger bolagets vd Thomas Lundqvist.

Bolagets teknik för vakuumimpregnering går ut på att en optimerad näringslösning går in i växtens stjälkar när de sänks ner i ett bad och utsätts för tryckförändringar.

– Alla Dagabs leveranser av rosor till Willys har behandlats med våra maskiner. När det gäller sticklingar har vi bara skrapat på ytan – även te, kaffe, sockerrör och pelargoner har enormt stora marknader, säger Thomas Lundqvist.

I februari skrev Opticept avtal med livsmedelsjätten Dole som ska börja testa bolagets andra teknik, pulserande elektriskt fält (PEF), i förädling av ananasrester. Enligt bolaget ger tekniken fler näringsämnen och längre hållbarhet hos produkter som olivolja, juicer, vin och havremjölk.

– Oliver är det område där vi har kommit längst. Vi har tagit ett strategiskt beslut att fokusera på områden som ligger närmast positiva kassaflöden. Nya intresserade kunder tar vi endast in om de betalar för att få testa våra maskiner på andra produkter, eftersom vi bara är 32 personer och har fullt upp, säger Thomas Lundqvist.

Opticept har gnetat på med olika vd:ar sedan bolaget grundades 2011 under namnet Optifreeze av forskare vid Lunds universitet. Produktportföljen breddades för två år sedan med PEF-tekniken efter förvärvet av Lundabolaget Arc Aroma.

Bolaget reste 106 miljoner kronor i en företrädesemission i november. Aktien peakade på 90 kronor för ett år sedan och ligger nu runt 11 kronor. Börsvärdet är 350 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Opticept Technologies har skrivit avtal med livsmedelsjätten Dole som ska testa Lundabolagets teknik för att förädla ananasrester. Det närmsta halvåret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.