tisdag 9 juli 2024

inloggad som

EU-miljoner till ny strokemedicin

|  
|  ,

Edvince har fått över 25 miljoner kronor i EU-bidrag till kliniska studier av ett nytt koncept för behandling av den svåraste typen av hjärnblödning, som oftast resulterar i dödsfall eller invalidisering. Det senaste året har även svenska investerare satsat 18 miljoner kronor i bolaget, varav Almi Invest stått för 3,1 miljoner.

– EU-bidraget är en fin kvalitetsstämpel som gör att vi blir synliga för aktörer i hela världen. Vårt läkemedel har stor potential att behandla den svåraste varianten av hjärnblödning. Eftersom det inte finns någon medicinsk behandling i dag är marknaden mycket stor, säger Tore Duvold, vd för Edvince.

Bolaget fick maxbeloppet 2,5 miljoner euro av European Innovation Council efter en omfattande urvalsprocess. Med bidraget kommer även stöd till att skaffa riskkapital när bolaget behöver det, enligt Tore Duvold.

– Finansieringen är på plats för att slutföra vår pågående kombinerade fas 1 och 2-studie. Pengarna räcker också till vårt arbete för att hitta behandlingar av andra typer av stroke, säger han.

Studierna sker vid Rigshospitalet i Köpenhamn och ska omfatta minst 30 patienter. Uppåt 3.000 svenskar drabbas årligen av den svåraste varianten av hjärnblödning. Den drabbar ofta människor i arbetsför ålder och en riskfaktor är högt blodtryck. Läkemedlet ska motverka vävnadsdöd i hjärnan genom att förbättra blodtillförseln och lindra hjärnans syrebrist, det som till vardags kallas för stroke.

– Vi tror så mycket på vår substans behandlingseffekt att vi valt att göra studierna på de allra tuffaste fallen, där utgången är antingen dödsfall eller total invalidisering. Substansen verkar enligt en helt ny mekanism, som jag fått vara ensam om i forskarvärlden de senaste 20 åren, säger Lars Edvinsson, professor inom experimentell kärlforskning vid Lunds universitet och grundare av Edvince.

Han mottog förra året The Brain Prize, en utmärkelse inom hjärnforskning som varje år delas ut av Lundbeckfonden, för sin forskning om migrän.

Elisabet Ottosson

Edvince har fått över 25 miljoner kronor i EU-bidrag till kliniska studier av ett nytt koncept för behandling av den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

 • Näringslivets önskelista

  Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

 • På väg mot hållbarhet

  Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.