onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

EU-miljoner till ny strokemedicin

|  
|  ,

Edvince har fått över 25 miljoner kronor i EU-bidrag till kliniska studier av ett nytt koncept för behandling av den svåraste typen av hjärnblödning, som oftast resulterar i dödsfall eller invalidisering. Det senaste året har även svenska investerare satsat 18 miljoner kronor i bolaget, varav Almi Invest stått för 3,1 miljoner.

– EU-bidraget är en fin kvalitetsstämpel som gör att vi blir synliga för aktörer i hela världen. Vårt läkemedel har stor potential att behandla den svåraste varianten av hjärnblödning. Eftersom det inte finns någon medicinsk behandling i dag är marknaden mycket stor, säger Tore Duvold, vd för Edvince.

Bolaget fick maxbeloppet 2,5 miljoner euro av European Innovation Council efter en omfattande urvalsprocess. Med bidraget kommer även stöd till att skaffa riskkapital när bolaget behöver det, enligt Tore Duvold.

– Finansieringen är på plats för att slutföra vår pågående kombinerade fas 1 och 2-studie. Pengarna räcker också till vårt arbete för att hitta behandlingar av andra typer av stroke, säger han.

Studierna sker vid Rigshospitalet i Köpenhamn och ska omfatta minst 30 patienter. Uppåt 3.000 svenskar drabbas årligen av den svåraste varianten av hjärnblödning. Den drabbar ofta människor i arbetsför ålder och en riskfaktor är högt blodtryck. Läkemedlet ska motverka vävnadsdöd i hjärnan genom att förbättra blodtillförseln och lindra hjärnans syrebrist, det som till vardags kallas för stroke.

– Vi tror så mycket på vår substans behandlingseffekt att vi valt att göra studierna på de allra tuffaste fallen, där utgången är antingen dödsfall eller total invalidisering. Substansen verkar enligt en helt ny mekanism, som jag fått vara ensam om i forskarvärlden de senaste 20 åren, säger Lars Edvinsson, professor inom experimentell kärlforskning vid Lunds universitet och grundare av Edvince.

Han mottog förra året The Brain Prize, en utmärkelse inom hjärnforskning som varje år delas ut av Lundbeckfonden, för sin forskning om migrän.

Elisabet Ottosson

Edvince har fått över 25 miljoner kronor i EU-bidrag till kliniska studier av ett nytt koncept för behandling av den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.