fredag 10 maj 2024

inloggad som

EpinovaTech planerar större kapitalrunda

|  
|  

EpinovaTech i Lund, som utvecklar en energisnål krafttransistor till elbilsladdare, har genomfört en mindre nyemission med siktet inställt på en större kapitalrunda innan sommaren. Pengarna används till att färdigställa bolagets första chip med det egna materialet NovaGaN, som bygger på halvledarmaterialet galliumnitrid. 

– Till nästa runda innan sommaren siktar vi på att ta in 20 miljoner, det blir vår största runda hittills, säger EpinovaTechs vd och grundare Martin Olsson. 

EpinovaTechs teknik bygger på 3D-chip, det vill säga chip som också byggs på höjden. Traditionella chip är byggda i två dimensioner och prestandan har med tiden ökats genom utvecklingen av allt mindre komponenter. Eftersom större eller vidare chip kan orsaka signalfördröjningar så går utvecklingen nu i stället mot chip i tre dimensioner.

Martin Olsson är kärnfysiker och har tidigare arbetat med halvledare bland annat på före detta Lundabolaget Glo. Han bildade EpinovaTech efter att ha utvecklat en metod för att massproducera galliumnitrid, GaN, på kiselplattor. Bolaget har AI-specialisten Martin Rugfelt och Volito-veteranen Sven Holmgren som medgrundare.

Den patenterade metoden går ut på att belägga ett fästlager mellan GaN och en kiselplatta, vilket ska öka prestandan avsevärt, minska energiåtgången och göra så att chippen tål högre volt.

– Vi har en metod som gör att vi kan producera nästa generations energieffektiva chip i äldre chip-fabriker utan att bygga nya anläggningar för miljarder kronor, säger Martin Olsson.

I nuläget arbetar bolaget med kiselplattor på åtta tum i diameter och prototypen till elbilsladdarna ska ligga på fyra tum. Innan sommarens nyemissions ska bolaget ha en färdig industristandard för produktion av GaN-chip på åtta tums kiselplattor. Planen är att senare också ta fram 3D-chip till det framtida 5G- och 6G-nätet, samtidigt som bolaget tittar på andra tillämpningar för sin teknik.

– Vi ska benchmarka det till hösten. Ett annat stort tillämpningsområde som vi ska jobba aktivt med är LED. Vi har även flera andra patenterade uppfinningar på ritbordet, vi tittar till exempel på en elektrolys-teknik som med hjälp av GaN-teknologi kan producera grön vätgas från vattenmolekyler, säger Martin Olsson. 

Emiliano Strauss

EpinovaTech i Lund, som utvecklar en energisnål krafttransistor till elbilsladdare, har genomfört en mindre nyemission med siktet inställt på en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen