tisdag 9 juli 2024

inloggad som

EpinovaTech planerar större kapitalrunda

|  
|  

EpinovaTech i Lund, som utvecklar en energisnål krafttransistor till elbilsladdare, har genomfört en mindre nyemission med siktet inställt på en större kapitalrunda innan sommaren. Pengarna används till att färdigställa bolagets första chip med det egna materialet NovaGaN, som bygger på halvledarmaterialet galliumnitrid. 

– Till nästa runda innan sommaren siktar vi på att ta in 20 miljoner, det blir vår största runda hittills, säger EpinovaTechs vd och grundare Martin Olsson. 

EpinovaTechs teknik bygger på 3D-chip, det vill säga chip som också byggs på höjden. Traditionella chip är byggda i två dimensioner och prestandan har med tiden ökats genom utvecklingen av allt mindre komponenter. Eftersom större eller vidare chip kan orsaka signalfördröjningar så går utvecklingen nu i stället mot chip i tre dimensioner.

Martin Olsson är kärnfysiker och har tidigare arbetat med halvledare bland annat på före detta Lundabolaget Glo. Han bildade EpinovaTech efter att ha utvecklat en metod för att massproducera galliumnitrid, GaN, på kiselplattor. Bolaget har AI-specialisten Martin Rugfelt och Volito-veteranen Sven Holmgren som medgrundare.

Den patenterade metoden går ut på att belägga ett fästlager mellan GaN och en kiselplatta, vilket ska öka prestandan avsevärt, minska energiåtgången och göra så att chippen tål högre volt.

– Vi har en metod som gör att vi kan producera nästa generations energieffektiva chip i äldre chip-fabriker utan att bygga nya anläggningar för miljarder kronor, säger Martin Olsson.

I nuläget arbetar bolaget med kiselplattor på åtta tum i diameter och prototypen till elbilsladdarna ska ligga på fyra tum. Innan sommarens nyemissions ska bolaget ha en färdig industristandard för produktion av GaN-chip på åtta tums kiselplattor. Planen är att senare också ta fram 3D-chip till det framtida 5G- och 6G-nätet, samtidigt som bolaget tittar på andra tillämpningar för sin teknik.

– Vi ska benchmarka det till hösten. Ett annat stort tillämpningsområde som vi ska jobba aktivt med är LED. Vi har även flera andra patenterade uppfinningar på ritbordet, vi tittar till exempel på en elektrolys-teknik som med hjälp av GaN-teknologi kan producera grön vätgas från vattenmolekyler, säger Martin Olsson. 

Emiliano Strauss

EpinovaTech i Lund, som utvecklar en energisnål krafttransistor till elbilsladdare, har genomfört en mindre nyemission med siktet inställt på en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

 • Qvantum trotsar värmepumpsraset

  Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.