onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

EpinovaTech planerar större kapitalrunda

|  
|  

EpinovaTech i Lund, som utvecklar en energisnål krafttransistor till elbilsladdare, har genomfört en mindre nyemission med siktet inställt på en större kapitalrunda innan sommaren. Pengarna används till att färdigställa bolagets första chip med det egna materialet NovaGaN, som bygger på halvledarmaterialet galliumnitrid. 

– Till nästa runda innan sommaren siktar vi på att ta in 20 miljoner, det blir vår största runda hittills, säger EpinovaTechs vd och grundare Martin Olsson. 

EpinovaTechs teknik bygger på 3D-chip, det vill säga chip som också byggs på höjden. Traditionella chip är byggda i två dimensioner och prestandan har med tiden ökats genom utvecklingen av allt mindre komponenter. Eftersom större eller vidare chip kan orsaka signalfördröjningar så går utvecklingen nu i stället mot chip i tre dimensioner.

Martin Olsson är kärnfysiker och har tidigare arbetat med halvledare bland annat på före detta Lundabolaget Glo. Han bildade EpinovaTech efter att ha utvecklat en metod för att massproducera galliumnitrid, GaN, på kiselplattor. Bolaget har AI-specialisten Martin Rugfelt och Volito-veteranen Sven Holmgren som medgrundare.

Den patenterade metoden går ut på att belägga ett fästlager mellan GaN och en kiselplatta, vilket ska öka prestandan avsevärt, minska energiåtgången och göra så att chippen tål högre volt.

– Vi har en metod som gör att vi kan producera nästa generations energieffektiva chip i äldre chip-fabriker utan att bygga nya anläggningar för miljarder kronor, säger Martin Olsson.

I nuläget arbetar bolaget med kiselplattor på åtta tum i diameter och prototypen till elbilsladdarna ska ligga på fyra tum. Innan sommarens nyemissions ska bolaget ha en färdig industristandard för produktion av GaN-chip på åtta tums kiselplattor. Planen är att senare också ta fram 3D-chip till det framtida 5G- och 6G-nätet, samtidigt som bolaget tittar på andra tillämpningar för sin teknik.

– Vi ska benchmarka det till hösten. Ett annat stort tillämpningsområde som vi ska jobba aktivt med är LED. Vi har även flera andra patenterade uppfinningar på ritbordet, vi tittar till exempel på en elektrolys-teknik som med hjälp av GaN-teknologi kan producera grön vätgas från vattenmolekyler, säger Martin Olsson. 

Emiliano Strauss

EpinovaTech i Lund, som utvecklar en energisnål krafttransistor till elbilsladdare, har genomfört en mindre nyemission med siktet inställt på en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.