fredag 22 november 2024

inloggad som

Serve-ess för skånsk padel…

Att bygga en padelbana är en investering som snabbt kan betala sig, det vittnar Rapidus rundringning till några av företagen bakom hallarna om. En bana kostar 300 till 400 kronor i timmen, men i Skåne är det praktiskt taget omöjligt att med kort varsel hitta en ledig bana.

– Vi letar hela tiden efter nya lokaler i Skåne, men har inget klart. Mellan klockan 17 och 22 är det tufft om du är skåning och vill spela padel, man måste vara ute i riktigt god tid. Vi har ett bra tryck från kunderna, många vill teckna abonnemang och spela seriespel. Det kommer hela tiden nya personer till våra center och vill testa, säger Torbjörn Gregorioff, regionchef Syd på PDL Center och tidigare regionchef på flygbolaget BRA.

Totalt finns det i Skåne över 40 padelhallar enligt i bokningstjänsten Matchi. En snabb titt på utbudet visar att det denna vecka bara finns några enstaka lediga tider efter arbetstid i dessa hallar, om man inte vill spela utomhus eller efter klockan 22.

– I dessa tider när många affärsverksamheter tyvärr fått det tufft har vi, peppar peppar, kunnat fortsätta ha öppet om än med restriktioner. Och nu när folk jobbar hemma är det fler som kör en lunchpadel eller mitt på dagen när det vanligtvis är tomt, säger Torbjörn Gregorioff.

PDL Center har 20 hallar i Sverige varav tre ligger i Skåne: PDL Center Malmö, Lund och Lomma, som invigs i oktober. Där kommer de konkurrera med Lomma-Bjärred Tennisklubb, LBTK, som tidigare i år byggde två inomhusbanor över två av sina tidigare åtta tennisbanor.

Man skulle kunna få plats med tre padelbanor på en tennisbana, men takhöjden i klubbens hall är bara hög nog i mitten. På ytorna som blev över byggde de i stället minitennisbanor. Allt kostade strax under en miljon, inklusive målning, en ny lounge och ett kodlåssystem till hallen. Det kunde de finansiera till 80 procent med förskottsbetalningar för sponsorpaket och abonnemang på attraktiva tider.

– Det var helt galet när vi öppnade, det small till direkt. Vi började med lite lägre pris under sommaren och hade nästan ingen personal. Till och med september har vi fått in över 400.000 kronor från padelbokningar utöver abonnemangen. Så vi är över en miljon i intäkter fyra månader efter att vi öppnade banorna. Det är en väldigt bra kalkyl om man säger så, säger Rikard Paulsson, ordförande på LBTK.

Att tennisklubben äger sin anläggning och delar driftskostnaderna med tennisen gör inte kalkylen sämre. De senaste åren har resultaten dock landat strax under nollstrecket, men det blir det ändring på nu. Med intäkter på ungefär 50.000 kronor i månaden i snitt per padelbana, och minitennis som öppnat för yngre medlemmar, pekar kurvan uppåt.

– Tennisen drar sig runt på egna ben och hade gjort det utan padeln också. Vi har ett stort renoveringsbehov, absolut inget akut, men padeln gör att vi verkligen kan höja kvalitén i hallen med kostsamma renoveringar. Plus att vi kan höja kvalitén i klubben, till exempel vidareutbilda våra tränare och höja ambitionsnivån i hela verksamheten, säger Rikard Paulsson.

Att bygga en padelbana är en investering som snabbt kan betala sig, det vittnar Rapidus rundringning till några av företagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.