fredag 1 mars 2024

inloggad som

Serve-ess för skånsk padel…

Att bygga en padelbana är en investering som snabbt kan betala sig, det vittnar Rapidus rundringning till några av företagen bakom hallarna om. En bana kostar 300 till 400 kronor i timmen, men i Skåne är det praktiskt taget omöjligt att med kort varsel hitta en ledig bana.

– Vi letar hela tiden efter nya lokaler i Skåne, men har inget klart. Mellan klockan 17 och 22 är det tufft om du är skåning och vill spela padel, man måste vara ute i riktigt god tid. Vi har ett bra tryck från kunderna, många vill teckna abonnemang och spela seriespel. Det kommer hela tiden nya personer till våra center och vill testa, säger Torbjörn Gregorioff, regionchef Syd på PDL Center och tidigare regionchef på flygbolaget BRA.

Totalt finns det i Skåne över 40 padelhallar enligt i bokningstjänsten Matchi. En snabb titt på utbudet visar att det denna vecka bara finns några enstaka lediga tider efter arbetstid i dessa hallar, om man inte vill spela utomhus eller efter klockan 22.

– I dessa tider när många affärsverksamheter tyvärr fått det tufft har vi, peppar peppar, kunnat fortsätta ha öppet om än med restriktioner. Och nu när folk jobbar hemma är det fler som kör en lunchpadel eller mitt på dagen när det vanligtvis är tomt, säger Torbjörn Gregorioff.

PDL Center har 20 hallar i Sverige varav tre ligger i Skåne: PDL Center Malmö, Lund och Lomma, som invigs i oktober. Där kommer de konkurrera med Lomma-Bjärred Tennisklubb, LBTK, som tidigare i år byggde två inomhusbanor över två av sina tidigare åtta tennisbanor.

Man skulle kunna få plats med tre padelbanor på en tennisbana, men takhöjden i klubbens hall är bara hög nog i mitten. På ytorna som blev över byggde de i stället minitennisbanor. Allt kostade strax under en miljon, inklusive målning, en ny lounge och ett kodlåssystem till hallen. Det kunde de finansiera till 80 procent med förskottsbetalningar för sponsorpaket och abonnemang på attraktiva tider.

– Det var helt galet när vi öppnade, det small till direkt. Vi började med lite lägre pris under sommaren och hade nästan ingen personal. Till och med september har vi fått in över 400.000 kronor från padelbokningar utöver abonnemangen. Så vi är över en miljon i intäkter fyra månader efter att vi öppnade banorna. Det är en väldigt bra kalkyl om man säger så, säger Rikard Paulsson, ordförande på LBTK.

Att tennisklubben äger sin anläggning och delar driftskostnaderna med tennisen gör inte kalkylen sämre. De senaste åren har resultaten dock landat strax under nollstrecket, men det blir det ändring på nu. Med intäkter på ungefär 50.000 kronor i månaden i snitt per padelbana, och minitennis som öppnat för yngre medlemmar, pekar kurvan uppåt.

– Tennisen drar sig runt på egna ben och hade gjort det utan padeln också. Vi har ett stort renoveringsbehov, absolut inget akut, men padeln gör att vi verkligen kan höja kvalitén i hallen med kostsamma renoveringar. Plus att vi kan höja kvalitén i klubben, till exempel vidareutbilda våra tränare och höja ambitionsnivån i hela verksamheten, säger Rikard Paulsson.

Att bygga en padelbana är en investering som snabbt kan betala sig, det vittnar Rapidus rundringning till några av företagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.