torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Regionsatsning ska bli ingång för läkemedelsjättarna

Den kliniska forskningen i Lund och Malmö behöver samordnas bättre med näringslivet. Den anser Region Skåne som grundat bolaget Skåne Medical Research Centre för att agera koordinator när industrin vill förlägga forskning till regionen.

Regionstyrelsen har nyligen föreslagit att fem miljoner kronor ska tillföras till Skåne Medical Research Centre för att dra igång verksamheten i bolaget. Beslut i frågan tas i dag. När driften väl är etablerad räknar regiondirektör Sören Olofsson med att den ska vara självfinansierad, eventuellt överskott ska återinvesteras i verksamheten.

— Det ska vara en ingång för industrin som gör att man får ett konsekvent bemötande när man kommer med förfrågningar om klinisk prövning, säger Sören Olofsson.

Styrelseordförande i Skåne Medical Research Centre blir Cecilia Schelin Seidegård, tidigare forskningschef för AstraZeneca och nybliven landshövding på Gotland. VD blir Ulf Malmqvist, tidigare verksamhetschef för Centrum för klinisk forskning och läkemedelsprövning vid Lunds universitetssjukhus.

Diskussioner har förts med bland annat AstraZeneca, BioInvent och Pfizer kring utformningen av bolaget, men Sören Olofsson säger att ledningen kommer vara fristående från näringslivet och bolaget helägt av Region Skåne, för att undvika jävsituationer.

Förra året presenterade regeringen en utredning som lade särskild vikt vid behovet av att upprätta medicinska center i form av bolag kring landets universitetssjukhus, för att på så sätt stärka forskningens ställning.

Cecilia Schelin Seidegård är utöver sitt arbete på Gotland även styrelseordförande i Systembolaget, samt i Ideonbolaget Qlucore.

Joel Lyth

Den kliniska forskningen i Lund och Malmö behöver samordnas bättre med näringslivet. Den anser Region Skåne som grundat bolaget Skåne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]