söndag 25 februari 2024

inloggad som

Kliniska prövningar minskar i Sverige — men ökar i Skåne

Medan antalet kliniska prövningar fortsätter sjunka i Sverige steg de i Skåne med nära 40 procent förra året, enligt siffror från Region Skånes bolag ClinTrials Skåne som Rapidus tagit del av. Mer än var tredje ny läkemedelsprövning i Sverige förlades därmed helt eller delvis på skånska kliniker.

Totalt ökade antalet nya skånska läkemedelsprövningar i fjol från 86 till 119. Det kan jämföras med Sverige i stort, där antalet sjunkit från 421 år 2008 till 319 förra året, enligt statistik från Läkemedelsverket.

Sedan några år tillbaka har ClinTrials Skånes haft i uppdrag att stödja företag och kliniker så att fler kliniska prövningar görs i regionen. Många affärer görs upp utan att ClinTrials Skåne medverkar, men de ansvarar för att hantera alla kontrakt mellan klinikerna och läkemedelsbolagen, en funktion som tidigare låg ute på Skånes tretton olika förvaltningar.

Ulf Malmqvist— Ökningen i Skåne kan bero på att vi förenklar kontakterna mellan läkemedelsbolagen och klinikerna genom att vi har ett centralt ansvar, och att vår tjänst har blivit känd, säger Ulf Malmqvist, vd för ClinTrials Skåne.

Samtidigt som regionen har centraliserat kontraktshanteringen har kontraktsforskningsbolag som säljer tjänster inom kliniska prövningar åt läkemedelsbolagen ökat sin verksamhet i Skåne.

Ett är PRA International, med flera kontor runt om i världen, som etablerade sig i Skandinavien 2005. Sedan dess har verksamheten vuxit till dagens 40 anställda, varav 25 finns på det skandinaviska huvudkontoret i Lund. Flertalet av de kliniska studier företaget driver just nu finns i Skåne, 25 av totalt 35 pågående svenska studier, enligt Ingegerd Dalfelt, Skandinavienchef.

— I de flesta fallen är det PRA som i samarbete med läkemedelsföretaget väljer vilka kliniker som skall tillfrågas när vi får uppdraget att starta en ny studie. Självklart är det en fördel att arbeta med närliggande kliniker. Vi föreslår ofta att studierna läggs i Skåne, säger hon.

Siffror från de två år ClinTrials Skåne haft sin verksamhet visar även att många av de internationella läkemedelsföretagen lägger ut arbetet med de kliniska studierna på kontraktsforskningsbolag istället för att hantera dem själva: 60 respektive 95 procent de senaste två åren.

— Den globala konkurrensen har ökat under den senaste tioårsperioden. Många studier sker nu i Östeuropa, Sydamerika och Asien, vilket kan vara en orsak till den nationella minskningen, säger Ulf Malmqvist, vd för ClinTrials Skåne.

Elisabet Ottosson

Medan antalet kliniska prövningar fortsätter sjunka i Sverige steg de i Skåne med nära 40 procent förra året, enligt siffror från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.