torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Kliniska prövningar minskar i Sverige — men ökar i Skåne

Medan antalet kliniska prövningar fortsätter sjunka i Sverige steg de i Skåne med nära 40 procent förra året, enligt siffror från Region Skånes bolag ClinTrials Skåne som Rapidus tagit del av. Mer än var tredje ny läkemedelsprövning i Sverige förlades därmed helt eller delvis på skånska kliniker.

Totalt ökade antalet nya skånska läkemedelsprövningar i fjol från 86 till 119. Det kan jämföras med Sverige i stort, där antalet sjunkit från 421 år 2008 till 319 förra året, enligt statistik från Läkemedelsverket.

Sedan några år tillbaka har ClinTrials Skånes haft i uppdrag att stödja företag och kliniker så att fler kliniska prövningar görs i regionen. Många affärer görs upp utan att ClinTrials Skåne medverkar, men de ansvarar för att hantera alla kontrakt mellan klinikerna och läkemedelsbolagen, en funktion som tidigare låg ute på Skånes tretton olika förvaltningar.

Ulf Malmqvist— Ökningen i Skåne kan bero på att vi förenklar kontakterna mellan läkemedelsbolagen och klinikerna genom att vi har ett centralt ansvar, och att vår tjänst har blivit känd, säger Ulf Malmqvist, vd för ClinTrials Skåne.

Samtidigt som regionen har centraliserat kontraktshanteringen har kontraktsforskningsbolag som säljer tjänster inom kliniska prövningar åt läkemedelsbolagen ökat sin verksamhet i Skåne.

Ett är PRA International, med flera kontor runt om i världen, som etablerade sig i Skandinavien 2005. Sedan dess har verksamheten vuxit till dagens 40 anställda, varav 25 finns på det skandinaviska huvudkontoret i Lund. Flertalet av de kliniska studier företaget driver just nu finns i Skåne, 25 av totalt 35 pågående svenska studier, enligt Ingegerd Dalfelt, Skandinavienchef.

— I de flesta fallen är det PRA som i samarbete med läkemedelsföretaget väljer vilka kliniker som skall tillfrågas när vi får uppdraget att starta en ny studie. Självklart är det en fördel att arbeta med närliggande kliniker. Vi föreslår ofta att studierna läggs i Skåne, säger hon.

Siffror från de två år ClinTrials Skåne haft sin verksamhet visar även att många av de internationella läkemedelsföretagen lägger ut arbetet med de kliniska studierna på kontraktsforskningsbolag istället för att hantera dem själva: 60 respektive 95 procent de senaste två åren.

— Den globala konkurrensen har ökat under den senaste tioårsperioden. Många studier sker nu i Östeuropa, Sydamerika och Asien, vilket kan vara en orsak till den nationella minskningen, säger Ulf Malmqvist, vd för ClinTrials Skåne.

Elisabet Ottosson

Medan antalet kliniska prövningar fortsätter sjunka i Sverige steg de i Skåne med nära 40 procent förra året, enligt siffror från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]