söndag 28 april 2024

inloggad som

ClinTrials Skåne efterlyser pengar till kliniker

|  
|  

Den nationella utredningen om hur den vikande trenden för antalet kliniska prövningar i Sverige ska vändas, föreslår en ny centralorganisation. Den ska stödja regionala aktörer i att förenkla processen för företag som vill göra kliniska studier. Vd:n för Skånes lokala aktör, Ulf Malmqvist vid ClinTrials Skåne, håller med – men saknar ekonomiskt stöd till själva klinikerna.

Ulf Malmqvist— Mycket i utredningen är bra förslag. Vi har i regionen redan liknande arbetssätt som föreslås. Och det behövs nog en central myndighet också, men man kan vara lite kritisk mot att det inte satsas pengar även ute på klinikerna. Det måste till ett incitament för vårdpersonalen. I dag bygger deras genomförande av studierna på frivillighet, sådana uppdrag ingår inte i deras tjänster, säger Ulf Malmqvist till Rapidus.

Rapporten blev klar före jul och nästa steg är att förslaget ska ut på remiss, och sedan att regeringen tar ställning. Ulf Malmqvist tror att den nya myndigheten kan vara på plats till sommaren. Regeringen har tidigare beslutat att nu satsa 40 miljoner kronor per år och från 2016 50 miljoner kronor årligen på denna centrala samordning.

Elisabet Ottosson

Den nationella utredningen om hur den vikande trenden för antalet kliniska prövningar i Sverige ska vändas, föreslår en ny centralorganisation. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.