lördag 3 juni 2023

inloggad som

ESS-ingenjörer startar IoT-bolag

|  
|  

Vaquita Technologies är ett nystartat Lundabolag, som utvecklar en IoT-sensor för att mäta vattenkvalité. Med små stöd från Almi, samt Malmö och Lunds universitet, jobbar grundarna än så länge gratis för att färdigställa en prototyp.

Initiativtagarna är två ingenjörer på ESS, spanjoren Emilio Asensi och syriern Nour Akel. Den tredje grundaren, polske Dominik Wudarczyk, avslutade nyligen sitt magisterprogram i Entreprenörskap och innovation vid Lunds universitet. Nu i augusti värvade de den sista pusselbiten för uppstartsfasen, utvecklaren Sowmya Thottambeti från Bahamas.

– Vi behövde någon som kan sköta mjukvarubiten och ge oss mer jämställdhet och en kvinnlig synvinkel. Det vi saknar nu är en svensk, säger Emilio Asensi, vd på Vaquita.

Sensorn, som ska kommunicera med den energisnåla radiotekniken LoRaWAN, ska kunna anpassas för att mäta olika saker, som pH-värde, syre- och nitrathalter eller grumlighet. Via en mobilapp ska den kunna läsas av i realtid.

Emilio Asensi säger att de snart ska lämna in en patentansökan och inom ett år hoppas de göra tester med prototypen i en skånsk flod.

– Syftet med idén är att hjälpa till att minska föroreningarna i våra vatten. Vi riktar in oss på Östersjön och vill växa Sverige, Danmark och inte minst Polen vars vattenkvalité är bland Europas sämsta, säger han.

Emiliano Strauss

Vaquita Technologies är ett nystartat Lundabolag, som utvecklar en IoT-sensor för att mäta vattenkvalité. Med små stöd från Almi, samt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl