onsdag 24 juli 2024

inloggad som

ESS-ingenjörer startar IoT-bolag

|  
|  

Vaquita Technologies är ett nystartat Lundabolag, som utvecklar en IoT-sensor för att mäta vattenkvalité. Med små stöd från Almi, samt Malmö och Lunds universitet, jobbar grundarna än så länge gratis för att färdigställa en prototyp.

Initiativtagarna är två ingenjörer på ESS, spanjoren Emilio Asensi och syriern Nour Akel. Den tredje grundaren, polske Dominik Wudarczyk, avslutade nyligen sitt magisterprogram i Entreprenörskap och innovation vid Lunds universitet. Nu i augusti värvade de den sista pusselbiten för uppstartsfasen, utvecklaren Sowmya Thottambeti från Bahamas.

– Vi behövde någon som kan sköta mjukvarubiten och ge oss mer jämställdhet och en kvinnlig synvinkel. Det vi saknar nu är en svensk, säger Emilio Asensi, vd på Vaquita.

Sensorn, som ska kommunicera med den energisnåla radiotekniken LoRaWAN, ska kunna anpassas för att mäta olika saker, som pH-värde, syre- och nitrathalter eller grumlighet. Via en mobilapp ska den kunna läsas av i realtid.

Emilio Asensi säger att de snart ska lämna in en patentansökan och inom ett år hoppas de göra tester med prototypen i en skånsk flod.

– Syftet med idén är att hjälpa till att minska föroreningarna i våra vatten. Vi riktar in oss på Östersjön och vill växa Sverige, Danmark och inte minst Polen vars vattenkvalité är bland Europas sämsta, säger han.

Emiliano Strauss

Vaquita Technologies är ett nystartat Lundabolag, som utvecklar en IoT-sensor för att mäta vattenkvalité. Med små stöd från Almi, samt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.