torsdag 12 september 2024

inloggad som

…med potentiellt banbrytande teknik

|  ,
|  

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet LTE Cat-M1. Tekniken kan få sin första svenska kommersiella tillämpning i trygghetsarmbandet Vevios och innebär nya möjligheter för uppkopplade prylar.

LTE Cat-M1 är mycket strömsnål och har till skillnad från många andra strömsnåla standarder också stöd för röstsamtal. Mainone har på uppdrag av Hanne Pålsson utvecklat all elektronik och mjukvara till det nya armbandet enligt ett nytt koncept som använder just LTE Cat-M1.

Med den strömsnåla tekniken kan armbandet trots liten storlek ha många funktioner inklusive röstsamtal. Batteritiden är dessutom längre än vad som varit möjligt med tidigare mobilteknik, uppger Jan Lundgren, Mainones utvecklingschef.

– Vi är de första aktörerna som gjort det möjligt att prata med en uppkopplad sak med lång batteritid. Det är epokgörande, många har försökt göra liknande produkter tidigare men inte kunnat lita på batterierna. Vi siktar på batteritider upp emot två veckor vid normal användning, säger han.

Den nya standarden är bättre anpassad för IoT-produkter men kräver ny utrustning i telemasterna. Konsulterna har i något år samarbetat med Telenor som haft testmaster i Lund och Karlskrona. Nu har Telenor som första operatör rullat ut den nya tekniken i södra Sverige, enligt Jan Lundgren. Men telekombolaget har inga kunder än och Hanne Pålssons Vevios kan bli den första uppkopplade prylen som använder de nya masterna.

Mainones lösning är inte patenterbar, men kan enligt Jan Lundgren ge nya möjligheter.

– Hanne Pålssons bolag äger produkten och programvaran i denna lösningen, men tekniken kan vi använda i andra sammanhang, efter justeringar, varje produkt har sina utmaningar. Man skulle kunna ha röstsamtal via andra prylar, säger han.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.