måndag 4 december 2023

inloggad som

…med potentiellt banbrytande teknik

|  ,
|  

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet LTE Cat-M1. Tekniken kan få sin första svenska kommersiella tillämpning i trygghetsarmbandet Vevios och innebär nya möjligheter för uppkopplade prylar.

LTE Cat-M1 är mycket strömsnål och har till skillnad från många andra strömsnåla standarder också stöd för röstsamtal. Mainone har på uppdrag av Hanne Pålsson utvecklat all elektronik och mjukvara till det nya armbandet enligt ett nytt koncept som använder just LTE Cat-M1.

Med den strömsnåla tekniken kan armbandet trots liten storlek ha många funktioner inklusive röstsamtal. Batteritiden är dessutom längre än vad som varit möjligt med tidigare mobilteknik, uppger Jan Lundgren, Mainones utvecklingschef.

– Vi är de första aktörerna som gjort det möjligt att prata med en uppkopplad sak med lång batteritid. Det är epokgörande, många har försökt göra liknande produkter tidigare men inte kunnat lita på batterierna. Vi siktar på batteritider upp emot två veckor vid normal användning, säger han.

Den nya standarden är bättre anpassad för IoT-produkter men kräver ny utrustning i telemasterna. Konsulterna har i något år samarbetat med Telenor som haft testmaster i Lund och Karlskrona. Nu har Telenor som första operatör rullat ut den nya tekniken i södra Sverige, enligt Jan Lundgren. Men telekombolaget har inga kunder än och Hanne Pålssons Vevios kan bli den första uppkopplade prylen som använder de nya masterna.

Mainones lösning är inte patenterbar, men kan enligt Jan Lundgren ge nya möjligheter.

– Hanne Pålssons bolag äger produkten och programvaran i denna lösningen, men tekniken kan vi använda i andra sammanhang, efter justeringar, varje produkt har sina utmaningar. Man skulle kunna ha röstsamtal via andra prylar, säger han.

Elisabet Ottosson

Malmöbaserade Mainone, konsultavdelningen på Triacon Scientific, har lyckats koppla upp ett röstsamtal med en ny standard för mobil kommunikation, genom mobilnätet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad