måndag 13 maj 2024

inloggad som

Nordvästra Skåne banar väg för ny typ av innovationsavtal

|  ,
|  ,

Det kommunala bolaget NSR har slutit ett så kallat OPI-avtal med Helsingborgsbolaget iTunnan. Parterna menar att det är första gången denna avtalsform för offentlig-privata samarbeten används i Sverige. Avtalet gäller utvärdering av en metod för att effektivisera avfallsinsamlingen i nordvästra Skåne, som det kommunala renhållningsbolaget NSR utlyste.

Genom att använda iTunanns sopkärl med ett reglage ska villaägare själva beställa hämtning när de finner det lämpligt. På sopkärlet sitter en sändare som med olika sensorer håller koll på sopkärlen, och när villaägarna vridit på reglaget skickas en signal till kommunen via iTunnans server. Betalning sker vid varje enskild hämtning istället för en årsavgift.

–  Totalt tror jag att det resulterar i färre hämtningar och kanske också att folk börjar sortera bättre och köpa färre förpackningar, säger Tom Johansen.

Ett OPI-avtal, som står för offentlig-privat innovation, är undantaget från upphandlingsplikten och fungerar som ett alternativ till förkommersiella upphandlingar, modellen som vanligtvis används för sådana samarbeten i Sverige.

– Problemet med förkommersiella upphandlingar är att de också innebär en väldigt tung process för myndigheterna. Där kan OPI-avtalen ses som en ”light-version” av undantagsregeln, säger Setterwallsjuristen Lorentz Reige som specialiserat sig på OPI-avtal.

Han har framför allt studerat modellen i Danmark där den på senare tid slagit igenom. I Sverige känner han inte till något annat exempel på när avtalsformen använts.

– Regleringen har funnits ganska länge, både i EU-lagstiftningen och den nationella. Men satsningen i Danmark är ny och först nu börjar konceptet uppmärksammas i Sverige, säger Lorentz Reige.

iTunnan grundades 2014 och omsatte nära två miljoner kronor under räkenskapsåret som slutade i april 2017.

Emiliano Strauss

Det kommunala bolaget NSR har slutit ett så kallat OPI-avtal med Helsingborgsbolaget iTunnan. Parterna menar att det är första gången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.