fredag 3 maj 2024

inloggad som

Helsingborgs stad startar accelerator

Helsingborgs stad ska tillsammans med Ideon Open starta en accelerator inriktad på stadsutveckling. Målet är att utöka samarbetet mellan kommunen och näringslivet.  Hittills har partnerbolagen Öresundskraft, Atea och Sogeti anslutit sig.

– Det finns flera delar som föranleder behovet av en innovationshubb, framför allt att innovationsutveckling tar för lång tid inom offentlig sektor. Moderna organisationer har agila utvecklingsprocesser som vi vill implementera och så göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör på Helsingborgs stad och projektledare för den nya acceleratorn.

Till en början ska ett 20-tal kommunanställda flytta in i lokalerna i centrala Helsingborg. Det rör sig om personer som arbetar med exempelvis verksamhetsutveckling, tjänstedesign och idéutveckling eller programmering. Därtill räknar Martin Güll med att ytterligare ett tjog personer från näringslivet ska delta i olika projekt.

– Det kan exempelvis handla om en chatbot med dygnet runt-service till vårt kontaktcenter, olika sätt att underlätta för hemvården eller IoT-lösningar för till exempel sophämtning, säger Martin Güll.

Det sistnämnda exemplet har redan satt igång, vilket Rapidus rapporterade om i april. Kommunala renhållningsbolaget NSR slöt då ett så kallat OPI-avtal – en ny typ av undantag från upphandlingsplikten – med Helsingborgsbolaget iTunnan, om att med hjälp av smarta sopkärl effektivisera avfallsinsamlingen i nordvästra Skåne

Acceleratorns finansiering står Helsingborgs stad för, inom ramen för kommunbudgeten. Partnerbolagen Öresundskraft, Atea och Sogeti deltar som delfinansiärer och bidrar med personal och aktivitet i form av egna projekt. Invigningen planeras äga rum i oktober.

Emiliano Strauss

Helsingborgs stad ska tillsammans med Ideon Open starta en accelerator inriktad på stadsutveckling. Målet är att utöka samarbetet mellan kommunen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.