fredag 23 februari 2024

inloggad som

Topp i Lindéngruppen och Finax vd går in i Helsingborgsbolag

Helsingborgsbolaget Bintel tar in åtta miljoner kronor. Bland investerarna märks Abdon Finax vd Philip Abdon och Lindéngruppens vice ordförande Erik Urnes.

– Det handlar om att utveckla nya lösningar för avfallsbranschen och marknadsföring, vi har rätt tuffa mål och tankar med det här bolaget så det gäller att skala upp, säger vd Tom Johansen till Rapidus.

Med Bintels system ska villaägare och boende i flerfamiljshus själva kunna meddela när deras soptunnor behöver tömmas. På sopkärlet finns ett reglage, en sändare och sensorer som håller koll på soptunnan. När reglaget vrids på skickas en signal till kommunen via Bintels server som kan planera vilka kärl som behöver tömmas. Alternativt kan sensorerna läsa av när tunnan behöver tömmas och således signalera kommunen.

Tekniken har testats i kommunala bolaget Nordvästra Skånes Renhållning samt i kommunerna Lund, Uddevalla och Mölndal. Flera kommuner står på tur för att testa.

Almi Invest går in med fyra miljoner kronor i emissionen. Bland övriga investerare märks Erik Urnes, vice ordförande i Lindéngruppen, med bolag som Höganäs, Beckers, Colart och Moorbrook Textiles i portföljen. Han är gift med Jenny Lindén Urnes, ordförande i Höganäsbaserade Lindéngruppen, som ärvde Lindéngruppen av sin far Ulf G Lindén. 2017 omsatte Lindéngruppen cirka 7,5 miljarder kronor.

En annan Helsingborgsprofil som deltar i emissionen är Philip Abdon, som har tagit över Abdon Finax efter grundarna Rolf och Leif Abdon, varav sistnämnda är hans far. Abdon Finax producerar bland annat müsli och glutenfria produkter. I den Helsingborgsbaserade koncernen, som omsätter runt fem miljarder kronor, ingår även Kobia, danska Valsemöllan och nordamerikanska Grain Millers. Philip Abdon har tidigare investerat i Tillväxt Helsingborg.

Tom Johansen är grundare och huvudägare via bolaget iTunnan. Bland övriga delägare märks Karsten Deppert, Dan Nilsson som grundat Fyndiq och ehandel.se samt Anders Hedberg, medgrundare av Lundabolaget Sensative. Åtta personer arbetar på Bintel.

Emily Binks

Helsingborgsbolaget Bintel tar in åtta miljoner kronor. Bland investerarna märks Abdon Finax vd Philip Abdon och Lindéngruppens vice ordförande Erik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.