tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Fortsatt högtryck för växande affärsjuristbyråer

Som Rapidus tidigare rapporterat avtar rusningen till börslistorna något bland skånska teknikbolag. Men den trenden märks knappt alls hos de större affärjuristbyråerna i Skåne. Samtliga som Rapidus talat med vittnar om en fortsatt glödhet transaktionsmarknad.

– Det är full fart på marknaden med både privata och publika transaktioner. Det har varit högtryck i ett par år och börsnoteringsfönstret står vidöppet, inte minst för life science-sektorn. Vi har inte märkt av någon nedgång, utan tvärtemot ser vi ett fortsatt flöde av noteringar, säger Ola Grahn på Settervalls.

Settervalls sysselsätter närmare 70 personer i Skåne och har de senaste åren varit med och tagit Alligator, BoneSupport och Saniona till börsen. Ola Grahn uppger att det har blivit svårare att hitta ny personal att rekrytera.

Mannheimer Swartling sysselsätter ett 70-tal jurister i Skåne, varav 15 rekryterats i år.

– Det är fortsatt högtryck på transaktionsmarknaden och ganska blandat med ärenden i år. Allt från teknikbolag som ska noteras och många avknoppningar. Det är fortfarande säljarens marknad i mångt och mycket. Det finns mycket kapital som ska investeras, säger Johan Lekholm på Mannheimer Swartling.

Mannheimer Swartling var bland annat med när amerikanska Twilio förvärvade Beepsend i februari och när noterade Getinge reste fyra miljarder kronor i somras. Johan Lekholm är inte säker på att Mannheimer Swartling sett någon nedgång på börsnoteringar, och hänvisar till att byrån oftast arbetar med större bolag som listar sig på Stockholmsbörsens huvudlista.

Lindahls har vuxit till att sysselsätta 100 personer på kontoren i Malmö och Helsingborg, varav ett tiotal anställdes i år. Johan Herrström har märkt att antal noteringar ebbat ut något.

– Svårt att säga vad det beror på. Men eftersom det varit så pass mycket noteringar de senaste åren, på mindre listor, så kanske kraven på bolagen har höjts. Men samtidigt som vi märkt en viss nedgång på den publika sidan så vägs det upp av den privata sidan. Där har vi lika mycket affärer, eller mer, säger Johan Herrström till Rapidus.

Lindahl var rådgivare när MKB köpte Kirsebergsfängelset samt biträdde Helsingborgsbolaget Cimco Marine vid deras notering i våras.

Bland byråerna i Malmö finns även Gulliksson samt Delphi, där den sistnämnde sysselsätter 37 personer i Malmö med två nyrekryterade jurister på väg in.

– Vi hade den högsta omsättningen någonsin förra året och det går ännu bättre i år. Det är högkonjuktur så det är mycket som snurrar, det är mycket köp och sälj av bolag i regionen. Vi har även mycket på internationell nivå, en del svenska klienter som förvärvar utomlands, säger Rebecka Thörn på Delphi.

Något som tar upp mer tid i verksamheten jämfört med föregående år är införandet av en strängare personuppgiftslag, som kommer ersätta den befintliga nästa år. Med EU-förordningen GDPR skärps reglerna för hur företag får samla in och hantera data om kunder, leverantörer och anställda.

– GDPR är alla lite nervösa omkring, det är mycket förfrågningar från klienter, säger Rebecka Thörn.

Emiliano Strauss
Emily Binks

Som Rapidus tidigare rapporterat avtar rusningen till börslistorna något bland skånska teknikbolag. Men den trenden märks knappt alls hos de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Ny konkurs i Sulieman-sfären

  Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.