torsdag 15 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SenzaGen fyller på kassan rejält – Leif GW Persson säkrar emissionen

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund siktar på att få in 90 miljoner kronor inför listningen på First North i slutet av september. 75 miljoner kronor är redan säkrade genom teckningsåtaganden, bland annat av författaren Leif GW Persson.

Bland andra som redan åtagit sig att teckna aktier finns Ålandsbanken och Jörgen Book, tidigare globalt marknadsansvarig för strategi och prissättning av respiratoriska produkter på AstraZeneca.

SenzaGen är en avknoppning från LTH:s institution för immunteknologi. Istället för att potentiellt allergiframkallande ämnen testas på försöksdjur bygger SenzaGens teknik på att mäta förändringar i vissa gener hos dendritiska celler, de celler som sätter igång immunförsvarsreaktionen i människokroppen. Genförändringarna visar i vilken grad det nya ämnet kan förväntas ge upphov till allergiska reaktioner hos människor.

Längst har SenzaGen kommit med sitt test för hudreaktioner, där pågår valideringar vid tre olika laboratorier i OECD:s regi som väntas vara klara under 2019. Först då räknar vd Anki Malmborg Hager med att försäljningen ska ta fart. 2016 stannade nettoomsättningen på knappt 500.000 kronor.

– Intäkterna är främst från pilotförsäljning inom hudallergi, säger Anki Malmborg Hager till Rapidus.

Hösten 2016 fick SenzaGen 2,4 miljoner euro från EU:s forskningspott Horizon 2020 för att vidareutveckla tekniken så att den även fungerar för allergiska reaktioner i luftvägarna. Parallellt arbetar bolaget med ett test för allergier mot proteiner i till exempel nötter och skaldjur, som väntas vara klart om 2-4 år.

– Det finns stora industriella partner med i det projektet, säger Anki Malmborg Hager utan att vilja nämna några namn.

Under sommaren värvade SenzaGen Camurus marknadschef Anna Chérouvrier Hansson som ansvarig för kommersialisering och Henrik Appelgren från Kemikalieinspektionen som ny forskningschef. Totalt sysselsätter bolaget i dag knappt 15 anställda i Lund och vid en amerikansk filial i Kalifornien.

Inför listningsemissionen var grundarna Carl Borrebaeck och Malin Lindstedt SenzaGens största enskilda ägare.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund siktar på att få in 90 miljoner kronor inför listningen på First North i slutet av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.