lördag 23 november 2024

inloggad som

Google satsar 120 miljoner på skånsk nanoteknik

Google blir nästa bjässe att intressera sig för Öresundsregionens innovationsbolag. Rapidus kan i dag avslöja att teknikjätten under sommaren gått in med motsvarande 120 miljoner kronor i nanoteknikavknoppningen Glo, sprungen ur Lunds universitet.

Glo har utvecklat en metod för att tillverka lysdioder av nanotrådar genom kontrollerad tillväxt på kiselplattor. Från att tidigare ha siktat på belysningsbranschen har Glo de senaste åren satsat alla resurser på att få in tekniken i displayer för till exempel mobiltelefoner, surfplattor och VR-glasögon. Här samarbetar Glo med existerande display- och elektroniktillverkare och enligt den färska årsredovisningen ska de första kommersiella displayerna med Glos teknik lanseras under andra halvan av 2018.

Glos dioder är ett exempel på det som i branschen kallas Micro LED. Tekniken beräknas ge bättre kontrast och energieffektivitet än dagens LCD-skärmar samtidigt som ljusstyrkan blir bättre än för de OLED-skärmar som används i många mobiltelefoner. De senaste åren har såväl Apple som Facebook-ägda Ocolus köpt på sig mindre teknikbolag inriktade på Micro LED-utveckling.

Inte minst för uppkopplade klockor och VR-glasögon behövs små dioder för att kunna krympa pixelstorleken och därmed ge hög upplösning även på mycket små skärmar.

– Har du pixelstorlekar på 100 mikrometer som i dagens VR-glasögon blir du lätt illamående. Du måste ner under 10 mikrometer, där vi är, säger forskningschefen och styrelseledamoten Lars Samuelson till Rapidus.

Nu verkar Google alltså vilja ge sig in på banan. Lars Samuelson vill inte kommentera det finansiella läget i Glo men Rapidus har tagit del av dokument från bolaget som visar att Glo under sommaren fått in 15 miljoner dollar, drygt 120 miljoner kronor, genom en nyemission helt riktad till Google Inc. Affären gör Google-koncernen till ägare av drygt 13 procent av aktierna i den skånska forskningsavknoppningen.

Googles kapitalinjektion är bara början. Om allt går som det ska kan Glo räkna hem tre gånger så mycket den närmaste framtiden.

I den färska årsredovisningen skriver ledningen att Glo kommer tillföras totalt 45 miljoner dollar, motsvarande 360 miljoner kronor. En del av detta betalas in om cirka ett års tid, ”villkorat att bolaget uppnår vissa gemensamt överenskomna milstolpar”. Vem, utöver Google, som skjuter till pengar framgår dock inte av de handlingar Rapidus tagit del av.

Glo har sedan tidigare väldigt kapitalstarka investerare i ryggen. Störst är London-baserade Wellington Partners, som innan Googles intåg hade knappt 19 procent av aktierna, följda av Wallenbergarnas ägarbolag Foundation Asset Management och norska Nano Future Invest.

Inräknat pengarna från Google har över 1,2 miljarder kronor investerats i Glo genom årens lopp.

Glo drog igång verksamheten i Lund 2008 och har fortfarande sitt legala säte och sin spjutspetsforskning förlagd till Skåne. Men av dagens 40-talet anställda sitter den absoluta merparten i Silicon Valley, en kvarts bilfärd från Googles globala högkvarter. Glo har även ett fåtal anställda i Taiwan medan ett mindre kontor i Tokyo stängdes under våren. Rapidus har utan framgång sökt Glos vd Fariba Danesh och styrelseordförande Ajit Nazre för en kommentar om kapitalresningen.

Erik Olausson

Google blir nästa bjässe att intressera sig för Öresundsregionens innovationsbolag. Rapidus kan i dag avslöja att teknikjätten under sommaren gått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.