torsdag 21 november 2024

inloggad som

Visionärt skånskt fabriksbygge – på gott och ont

Kort sagt: Om allt går enligt planerna kommer skånska Uniti producera 50.000 elbilar om året i det som får betecknas som framtidens fabrik. Det är både bra och dåliga nyheter.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Amerikanska snabbmatskedjan CaliBurgers senaste förmåga Flippy kräver varken dygnsvila, övertidsersättning eller semester. Flippy är en helautomatisk hamburgarkock som steker burgaren efter specifikation och lägger upp på tallriken.

CaliBuger, som nyligen öppnade sin första svenska restaurang i Stockholm, planerar att installera Flippy i 50 restauranger världen över under de närmaste två åren. Och till skillnad från äggkokaren eller bakmaskinen du har hemma är Flippy utrustad med artificiell inlärningsförmåga, vilket gör att den på sikt kan tränas att tillaga även andra rätter.

Flippy visar hur robotar steg för steg tar över uppgifter som fram tills helt nyligen var förbehållna människor. Och utvecklingen går snabbare än politikerna och lagstiftningen hinner med, påpekade LTH-professorn Per Ödling när han i veckan talade på Kungliga Fysiografiska Sällskapets symposium i Lund om den pågående robotrevolutionen:

”Nästa mandatperiod kommer självkörande bilar slå igenom, mandatperioden efter det kommer ingen vilja köpa något annat eftersom konventionella bilar får dåligt andrahandsvärde.”

Även inom yrken som är mer intellektuellt och kreativt krävande börjar robotarna visa framfötterna. IBM:s AI-mjukvara Watson, som ursprungligen designades för att slå stormästarna i frågesportprogrammet Jeopardy, används i dag av sjukhus i Asien och USA för att plöja igenom miljoner sidor medicinsk dokumentation i jakt på diagnos och möjlig behandling i luriga fall. Och i svenska mediekoncernen Mittmedias tidningar är en del av sportreferaten numera komponerade av mjukvaran Rosalinda från Malmöbolaget United Robots.

På sikt innebär det att en rad yrken som i dag är säkra karriärvägar i princip kommer försvinna helt. Drygt hälften av dagens anställda väntas ersättas av mjukvara och robotar inom 20 år, enligt en rapport från 2014 som Stiftelsen för strategisk forskning publicerat.

Inom tillverkningsindustrin har denna utveckling pågått i decennier och bland annat ligger Volvo långt fram när det gäller att automatisera sin produktion. Lundabolaget Unitis fabriksplaner är ändå något av ett extremfall. I Volvos fabriker utförs en rad moment fortfarande av människor. Unitis elbil är en enklare konstruktion än Volvos modeller och många delar kommer färdiga från underleverantören. Den sammansättning som återstår kan ske helautomatiskt och behöver i princip bara fjärrövervakas via nätet.

Man ska inte underskatta PR-värdet av att Unitis fantasieggande lättviktselbil produceras i Skåne och med kringliggande logistik- och servicetjänster ger den tänkta etableringen fortfarande vissa ringar på vattnet i regionen. Men några arbetstillfällen att tala om handlar det alltså inte om. Och robotar går inte på restaurang, klipper inte håret och köper inga bostadsrätter.

Här finns en parallell till Facebooks etablering av en datahall i Luleå. Efter bygg- och installationsprocessen har Facebooks omskrivna miljardsatsning bara resulterat i 150 permanenta arbetstillfällen.

Mycket ska falla på plats innan det första exemplaret av Unitis elbil kan rulla av fabriksbandet i Malmö eller Landskrona. Inte minst finansieringen, där bolaget som i dag drivs av ett 30-tal anställda, praktikanter och studenter med elva miljoner kronor från en gräsrotsfinansieringskampanj ska lyckas skramla ihop en halv miljard kronor till fabriksbygget. Men går det väl som planerat blir det på gott och ont en fabrik så som de kommer se ut framöver: en produktionslinje som ”i princip kan ha lamporna släckta 22 timmar om dygnet”, för att citera Unitis vd Lewis Horne.

Närmare in på skinnet än så har robotrevolutionen nog aldrig känts.

Kort sagt: Om allt går enligt planerna kommer skånska Uniti producera 50.000 elbilar om året i det som får betecknas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • På väg mot hållbarhet

    Tetra Pak med Sverigechefen Marie Sandin har 50-faldigat hållbarhetsinvesteringarna på fem år.