torsdag 21 november 2024

inloggad som

Brittisk hårdvarujätte sväljer Mistbase

Rapidus kan i dag avslöja en spektakulär affär i Lunds teknikkluster. Brittiska hårdvarujätten ARM köper hela Mistbase, som utvecklar teknik för strömsnål radiokommunikation. Bland säljarna finns LU Holding, Mårten Öbrink och finansmannen Mats Qvibergs son Johan Qviberg.

Mistbase grundades så sent som 2015 av LTH-doktoranden Michal Stala och Magnus Midholt. Duon har en lång bakgrund från ST-Ericsson, Ericsson och Sony Mobile.

Bolaget är inriktat på att utveckla hård- och mjukvarukomponenter till strömsnål trådlös dataöverföring. Framförallt har Mistbase spetsat in sig på standarderna LTE Cat-M och Narrow Band IoT. I båda fall är överföringshastigheten sämre än för de tekniker som används vid exempelvis mobilsamtal, men i gengäld är strömförbrukningen mycket lägre och komponenterna betydligt billigare. Det gör dem lämpliga att använda för att exempelvis koppla upp vardagsprylar mot nätet.

LU Holding gick tidigt in som delägare och finansiär till Mistbase. Förra våren fick bolaget fyra miljoner kronor i riskkapital från bland andra Mårten Öbrink, Anders Berglund och Johan Qvibergs bolag Quinary. Sedan dess har personalstyrkan ökat, på Mistbase hemsida presenterar bolaget själva 18 medarbetare.

Där lyfts även ARM fram som en partner till Mistbase. Nu tar den brittiska miljardkoncernen över hela bolaget. I ett stämmoprotokoll från förra veckan, som Rapidus tagit del av, framgår att ARM numera äger samtliga aktier i Mistbase.

Som en konsekvens byts också hela Mistbase styrelse ut. De tidigare ägarna ersätts av representanter från ARM, däribland Rene Haas från ARM:s koncernledning samt Olof Dellien, chef för ARM:s växande utvecklingsavdelning i Lund. Varken Michal Stala eller Olof Dellien vill dock svara på några frågor.

– Jag kan inte ge några kommentarer i dag, säger Olof Dellien till Rapidus.

ARM, med närmare 4.600 anställda världen över, utvecklar strömsnåla processorer åt främst mobiler, bärbara datorer och andra tillämpningar där batterikraften är begränsad – inte minst uppkopplade prylar.

Utvecklingsavdelningen i Lund har rötterna i Logipard, en avdelning inom Anoto som ARM köpte ut 2008. Sedan dess har personalstyrkan på Ideon i Lund växt till runt 100 anställda. Den skånska verksamheten är inriktad på grafik- och videoprocessorer där majoriteten hamnar i mobiltelefoner från bland andra Apple och Samsung. ARM:s grafikprocessorer används även i en stor del av de virtual reality-glasögon som finns på marknaden i dag.

ARM var tidigare noterat på Londonbörsen men köptes i höstas upp av japanska SoftBank Group för 23 miljarder pund.

Erik Olausson

Rapidus kan i dag avslöja en spektakulär affär i Lunds teknikkluster. Brittiska hårdvarujätten ARM köper hela Mistbase, som utvecklar teknik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Mist Ventures närmar sig första exit

    Entreprenörer som säljer sina företag fortsätter ofta som investerare och skapar fortsatta förutsättningar för nya entreprenörer. Rapidus tar under våren en titt på de okända investerarna i vår region.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Hon är LU Holdings nya marknadschef

    Emma Renman är ny marknadsansvarig för Lunds universitets investeringsbolag.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.