måndag 15 april 2024

inloggad som

Brittisk hårdvarujätte sväljer Mistbase

Rapidus kan i dag avslöja en spektakulär affär i Lunds teknikkluster. Brittiska hårdvarujätten ARM köper hela Mistbase, som utvecklar teknik för strömsnål radiokommunikation. Bland säljarna finns LU Holding, Mårten Öbrink och finansmannen Mats Qvibergs son Johan Qviberg.

Mistbase grundades så sent som 2015 av LTH-doktoranden Michal Stala och Magnus Midholt. Duon har en lång bakgrund från ST-Ericsson, Ericsson och Sony Mobile.

Bolaget är inriktat på att utveckla hård- och mjukvarukomponenter till strömsnål trådlös dataöverföring. Framförallt har Mistbase spetsat in sig på standarderna LTE Cat-M och Narrow Band IoT. I båda fall är överföringshastigheten sämre än för de tekniker som används vid exempelvis mobilsamtal, men i gengäld är strömförbrukningen mycket lägre och komponenterna betydligt billigare. Det gör dem lämpliga att använda för att exempelvis koppla upp vardagsprylar mot nätet.

LU Holding gick tidigt in som delägare och finansiär till Mistbase. Förra våren fick bolaget fyra miljoner kronor i riskkapital från bland andra Mårten Öbrink, Anders Berglund och Johan Qvibergs bolag Quinary. Sedan dess har personalstyrkan ökat, på Mistbase hemsida presenterar bolaget själva 18 medarbetare.

Där lyfts även ARM fram som en partner till Mistbase. Nu tar den brittiska miljardkoncernen över hela bolaget. I ett stämmoprotokoll från förra veckan, som Rapidus tagit del av, framgår att ARM numera äger samtliga aktier i Mistbase.

Som en konsekvens byts också hela Mistbase styrelse ut. De tidigare ägarna ersätts av representanter från ARM, däribland Rene Haas från ARM:s koncernledning samt Olof Dellien, chef för ARM:s växande utvecklingsavdelning i Lund. Varken Michal Stala eller Olof Dellien vill dock svara på några frågor.

– Jag kan inte ge några kommentarer i dag, säger Olof Dellien till Rapidus.

ARM, med närmare 4.600 anställda världen över, utvecklar strömsnåla processorer åt främst mobiler, bärbara datorer och andra tillämpningar där batterikraften är begränsad – inte minst uppkopplade prylar.

Utvecklingsavdelningen i Lund har rötterna i Logipard, en avdelning inom Anoto som ARM köpte ut 2008. Sedan dess har personalstyrkan på Ideon i Lund växt till runt 100 anställda. Den skånska verksamheten är inriktad på grafik- och videoprocessorer där majoriteten hamnar i mobiltelefoner från bland andra Apple och Samsung. ARM:s grafikprocessorer används även i en stor del av de virtual reality-glasögon som finns på marknaden i dag.

ARM var tidigare noterat på Londonbörsen men köptes i höstas upp av japanska SoftBank Group för 23 miljarder pund.

Erik Olausson

Rapidus kan i dag avslöja en spektakulär affär i Lunds teknikkluster. Brittiska hårdvarujätten ARM köper hela Mistbase, som utvecklar teknik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.