onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Ny LTH-avknoppning ska styra upp Stockholmstrafiken

Forskningsavknoppningen Ximantis i Lund har utvecklat en teknik som med hjälp av matematiska algoritmer ger närtidsprognoser över rusningstrafiken. I början av nästa år ska bolaget gå ut hårt och testa sina appar under de värsta tänkbara förhållandena − i Stockholm.

Alexandros Sopasakis(1)– Vi valde Stockholm eftersom att de har fruktansvärd trafik. Algoritmerna tittar på tillgänglig data som bland annat kommer direkt från användare som befinner sig i trafiken. Det är ungefär som att förutspå vädret med hjälp av så kallade stokastiska processer, säger vd Alexandros Sopasakis, som också är universitetslektor på matematiska institutionen i Lund.

Med hjälp av IT-företaget Cybercom har de patentsökta algoritmerna paketerats i appar för Iphone och Android-mobiler. Kundkretsen är tänkt att bestå av allt från vanliga pendlare, offentliga aktörer som vill förbättra trafikflöden och företag som sysslar med navigation, som till exempel Google.

− Nu har vi ett samarbete med Trafikverket där de ger oss all trafikdata så att vi kan processa den, säger Alexandros Sopasakis till Rapidus.

Företaget grundades så sent som förra året men Alexandros Sopasakis har forskat på trafikflöden under hela sin akademiska karriär. Tekniken har även testats i Kalifornien under hans tid som forskare på amerikanska universitet.

Hittills har bolaget fått pengar av Vinnova, Lund University Innovation System samt affärsänglar.

– Vi kommer att öppna upp för fler investerare framöver, säger Alexandros Sopasakis.

I dag arbetar fem personer med Ximantis, varav flera är studenter vid Lunds universitet. Efter sommaren räknar de med att anställa fler utvecklare.

Hanna Sigeman

Forskningsavknoppningen Ximantis i Lund har utvecklat en teknik som med hjälp av matematiska algoritmer ger närtidsprognoser över rusningstrafiken. I början […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.