lördag 22 juni 2024

inloggad som

Företagsförvärv aktuellt igen — åtta teknikbolag att hålla ögonen på

Kort sagt: Under våren har skånska företag varit ute på förvärvsjakt. Ett antal har också själva blivit uppköpta. Främst är det industriella förvärv som kommit igång igen efter en tids stiltje.
Rapidus listar i dag åtta heta spjutspetsbolag i Skåne som mycket väl kan vara nästa uppköpsobjekt.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

I artiklar och analyser har vi under våren berättat hur marknaden för företagsförvärv börjat vakna till liv igen. Finanskrisen 2008 strödde grus i maskineriet och sedan dess har det varit lite si och så med riskvilligheten, för att uttrycka det milt.

Både köpare och säljare har hållit armlängds avstånd till transaktionsmarknaden. Fortfarande är osäkerheten påtaglig runt vart världsekonomin är på väg, men ändå har flera skånska företag varit inblandade i uppköpsaffärer senaste veckorna.

Fler lär det blir framöver. Affärsjurister som Rapidus talat med vittnar om förnyad framtidstro på transaktionssidan.

Bilden domineras av industriella förvärv — alltså företag som köper upp teknik, marknadsnärvaro eller kompetens. Ofta handlar det om finansiellt starka köpare, eller affärer som helt eller delvis betalas med nytryckta aktier.

Private equity-bolagens aktivitet är lägre än på länge. Bankfinansieringen ses emellertid inte längre som ett problem, utan branschen hämmas av allmän osäkerhet. Just i Sverige ligger bekymret inte bara på makroekonomisk nivå, utan riskkapitalisterna står med skygg blick inför Skatteverkets veritabla glidtackling på vinstbeskattningarna, där flera ledande aktörer upptaxerats.

Men i Skåne har vi alltså sett Anoto ta över sitt brittiska partnerföretag DevelopIQ, Readsoft har förvärvat Expert Systems i Stockholm och Beijer Electronics köpt turkiska automationsexperten Petek Teknoloji. Samtidigt har ett antal lokala bolag själva fått nya ägare, exempelvis Avail Intelligence och Algotrim i Malmö som sålts till amerikanska RichRelevance respektive en ännu okänd, ny ägare.

Det är inte sällan teknikförvärven görs under stort hemlighetsmakeri. De handlar ofta om att skaffa sig försprång gentemot konkurrenterna, och då vill bolagen inte skylta med vilken avancerad teknik man just lagt vantarna på.

Samtidigt är den övergripande trenden tydlig:

Skånska företag jagar förvärv för att stärka sin position. Och när man väl lyckats bevisa att affärsidén/innovationen håller, blir bolaget självt ett bete för än större fiskar.

Som Rapidus skrev i snabbanalysen den 16 maj är det inte odelat positivt för regionens utveckling när lovande teknik köps upp av utländska koncerner. Men eftersom en av grundpelarna i innovationssystemet är privatinvesterare, som förr eller senare vill ha exit, lär förvärven bli fler framöver.

I dag spanar vi mot horisonten och listar åtta spjutspetsföretag att hålla ögonen på. Allt för att du ska ligga i framkant när det är dags för nästa uppköpsaffär. I samtliga fall handlar det om ny, spännande teknik som andra branschföretag kan ha industriell nytta av.

1) Vergic, Malmö. Vd: Alexander Lunde.
Har tagit fram ett video- och chattbaserat säljstöd för företag och myndigheter. Patentsökt mjukvara analyserar kundbeteendet och ser exempelvis till att fler affärer når avslut inom den glödheta e-handeln. Efter starten 2007 växer nu Vergic aggressivt. Med en värdering i senaste nyemissionen på flera hundra miljoner kronor lär grundarna Alexander Lunde, Fredrik Lunde och Johan Ringsberg redan ha avspisat flera friare.

2) Lidds, Helsingborg. Projektledare: Lars Åke Malmsten.
Utvecklar en injicerbar produkt för lokal behandling av prostatacancer. Bolaget grundades 2003 och tog i våras in elva miljoner för att finslipas inför en försäljning. Verksamheten ingår i den privata life science-inkubatorn Puls, vars dotterbolag DuoCort 2011 såldes till amerikanska ViroPharma i en miljardaffär. Även Puls-bolaget Laccure har kommit en bra bit på väg, med färdig CE-märkning för sin vaginaltablett mot bakteriell obalans i slidan.

3) Neo Technology, Malmö. Vd: Emil Eifrém.
Sysslar med grafdatabaser, baserade på öppen källkod. Istället för tabeller lagras data i grafnätverk vilket ger snabbbare åtkomst när kopplingarna mellan posterna är många. Användningsområde är bland annat molntjänster och sociala nätverk på webben. Har varit igång sedan 2007 och drivits med riskkapital från Sunstone, Fidelity Growth och Conor Venture. I styrelsen sitter Nikolaj Nyholm, ex-vd i Polar Rose, med lång erfarenhet av att bygga bolag för uppköp.

4) Zaplox, Lund. Vd (tf): Örjan Johansson.
Jobbar med system för dörrnycklar via mobiltelefonen. Vid exempelvis incheckning på hotell ska kunden kunna få en digital nyckel i telefonen, hoppa över receptionen och gå direkt till rummet. AssaAbloy har liknande lösningar, men de går inte över datanätet som Zaplox teknik gör. Bolaget grundades 2010 och har kunder inom fastighetsbranschen men även låsindustrin. Bland ägarna märks Industrifonden och LMK Industri.

5) Crunchfish, Malmö. Vd: Joakim Nydemark.
Startades 2010 och har en teknik för att styra mobiltelefoner och surfplattor med gester istället för beröring. Under våren har kunduppdrag landats hos kinesiska smart phone-tillverkare. Tog nyligen in 20 miljoner kronor från bland andra Mohammed Al-Amoudi och skånske serieentreprenören Joachim Samuelsson. Efter emissionen värderas bolaget till 87 miljoner kronor. Samsung presenterade i april sin version av geststyrning. Frågan är hur brett användningsområdet kan bli.

6) BoneSupport, Lund. Vd: Lloyd Diamond.
Utvecklar syntetisk benmassa som kan sprutas direkt in i sköra skelettdelar. Startades 1999 och har nu börjat få igång försäljningen. CE-godkännande för en antibiotikaspetsad version kom i våras och företagsledningen räknar med snabb tillväxt. Efter närmare 300 miljoner i riskkapital lär investerare som HealthCap, InnovationsKapital och Lundbeckfond Ventures ha börjat se över alternativen för exit.

7) Zimpl, Lund. Vd: Charlotta Tönsgård.
Har en ny metod för snabb textinmatning på mobiltelefoner. Medan användaren skriver, försöker systemet förutspå nästa ord och föreslå det för enkel inmatning. Enligt uppgift testar ett koreanskt mobilföretag tekniken. Zimpl bildades 2010 och ägs av Industrifonden och privatinvesterare som telekomveteranen Tord Wingren och Tord Olsson, grundare av Softhouse.

8) Hövding, Malmö. Vd: Fredrik Carling.
Försöker just nu slå igenom för egen maskin med sin uppblåsbara cykelhjälm. Konceptet är ett idémässigt storverk, men utmaningarna många för att ta det hela vägen till butikshyllorna. Hjälmen skulle fungera utmärkt som flaggskeppsprodukt hos någon större hjälmtillverkare eller hos sportfirmor som Nike. Ägarbilden domineras av grundarna och långsiktiga spelare som Industrifonden och LMK Industri men efterhand kan Hövding, grundat 2005, utvecklas till en het uppköpskandidat.

Läs mer om alla dessa bolag i Rapidus arkiv. Logga in genom att klicka Relaterade artiklar uppe till höger.

 

Kort sagt: Under våren har skånska företag varit ute på förvärvsjakt. Ett antal har också själva blivit uppköpta. Främst är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.