onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Europeisk vetenskapskonferens kan bli Öresundsevenemang

I juli övertog Köpenhamn officiellt värdskapet för Euroscience Open Forum (ESOF) 2014. Chefen för styrkommittén, professor Klaus Bock, manar till att göra den vetenskapliga konferensen till en begivenhet för hela Öresundsregionen.

— Det är upplagt för att svenska företag och universitet ska vara med i programmet, säger Klaus Bock.

Han understryker samtidigt att ESOF är en sameuropeisk begivenhet där bara de bästa inslagen kommer med. Först 2013 börjar programkommittén sålla bland förslag på föredrag och sessioner.

— Men exempelvis har den hälsovetenskapliga fakulteten vid Köpenhamns universitet redan kommit igång med förslag. Det kan man göra i Sydsverige också, för vi har tänkt på våra kollegor där, säger Klaus Book och påpekar att Carl Johan Sundberg, professor vid Karolinska institutet, sitter med i styrkommittén.

ESOF hålls vart annat år och samlar såväl forskare som näringslivsfolk, journalister, politiker och andra intresserade. Det är därmed ingen traditionell vetenskaplig konferens utan en forskningspolitisk konferens som ska stärka allmänhetens intresse för vetenskap.

4.000-5.000 deltagare väntas till Köpenhamn, varav 400 internationella journalister. Därtill kommer ett program för allmänheten då Köpenhamn är europeisk ”City of Science” under konferensperioden i slutet av juni.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I juli övertog Köpenhamn officiellt värdskapet för Euroscience Open Forum (ESOF) 2014. Chefen för styrkommittén, professor Klaus Bock, manar till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.